leniwe pierogi jak w przedszkolu

smak dzieciństwa. Bardzo delikatne i smaczne pierogi. Bez kaszy manny! Od lat szukam przepisu na idealne leniwe pierogi. Okazały się zbyt strome i ciasne z powodu dużej ilości semoliny, a wręcz przeciwnie, pełzały podczas gotowania. I wreszcie znalazłem swój idealny przepis. Pierogi na nim uzyskują idealną konsystencję, są bardzo delikatne, ale nie pełzają po ugotowaniu. Wszystko to dlatego, że w cieście tych leniwych pierogów w ogóle nie ma kaszy manny!
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 14 g
tłuszcze 21 % 9 g
węglowodany 45 % 19 g
211 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Głównym składnikiem leniwych pierogów jest znany twaróg. Bardzo ważne jest, aby wybrać dobry twaróg w sklepie, aby był umiarkowanie kwaśny i kruchy, a co najważniejsze naturalny. Twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu jest odpowiedni, ale lubię gotować z twarogu 5%. Potrzebujemy również mąki (dokładnie 140 gramów!), wskazane jest wcześniejsze przesianie, jedno jajko, cukier i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Za pomocą widelca zetrzyj twaróg z cukrem i solą. Weź dwie łyżki cukru, jeśli chcesz słodszy, trzy łyżki. Sól wystarczy niewielka szczypta, aby zrównoważyć smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj jedno jajko kurze i kontynuuj pocieranie mieszanki twarogowej widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 140 gramów mąki do mieszanki twarogowej i zagniataj ciasto. W przepisie jest tylko tyle mąki, aby ciasto nie przyklejało się do rąk. Nie zaleca się dodawania większej ilości mąki, aby pierogi nie były twarde. Podczas rzeźbienia pierogów można tylko wlać kilka łyżek mąki na stół, aby nie przykleiły się do stołu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z ciasta zwijamy kiełbasę, którą kroimy na małe kawałki tego samego rozmiaru. Następnie zwiń każdy kawałek w piłkę. Robimy to z całym ciastem, robimy puste miejsca na leniwe pierogi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz najciekawsza część, w każdej piłce wykonujemy wgłębienie palcem, dziurę, zanurzając palec w mące. Ten dół jest potrzebny, aby następnie w gotowych leniwych pierogach gromadziło się w nim masło lub śmietana (sos). Tak smakuje lepiej!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wrzucamy nasze leniwe pierogi do wrzącej osolonej wody. Po wypłynięciu pierogów gotujemy bardzo mało dosłownie przez 2-3 minuty. Łapiemy pierogi łyżką cedzakową z wody i dodajemy masło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj leniwe pierogi do stołu ze świeżą śmietaną. Można je również jeść z dżemem, skondensowanym mlekiem i dowolnym słodkim sosem. Mam świeże truskawki, starte z cukrem.

smacznego i nowych kreacji kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy