skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Głównym składnikiem leniwych pierogów jest znany twaróg. Bardzo ważne jest, aby wybrać dobry twaróg w sklepie, aby był umiarkowanie kwaśny i kruchy, a co najważniejsze naturalny. Twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu jest odpowiedni, ale lubię gotować z twarogu 5%. Potrzebujemy również mąki (dokładnie 140 gramów!), wskazane jest wcześniejsze przesianie, jedno jajko, cukier i sól.
Krok 2:
Za pomocą widelca zetrzyj twaróg z cukrem i solą. Weź dwie łyżki cukru, jeśli chcesz słodszy, trzy łyżki. Sól wystarczy niewielka szczypta, aby zrównoważyć smak.
Krok 3:
Następnie dodaj jedno jajko kurze i kontynuuj pocieranie mieszanki twarogowej widelcem.
Krok 4:
Dodaj 140 gramów mąki do mieszanki twarogowej i zagniataj ciasto. W przepisie jest tylko tyle mąki, aby ciasto nie przyklejało się do rąk. Nie zaleca się dodawania większej ilości mąki, aby pierogi nie były twarde. Podczas rzeźbienia pierogów można tylko wlać kilka łyżek mąki na stół, aby nie przykleiły się do stołu.
Krok 5:
Z ciasta zwijamy kiełbasę, którą kroimy na małe kawałki tego samego rozmiaru. Następnie zwiń każdy kawałek w piłkę. Robimy to z całym ciastem, robimy puste miejsca na leniwe pierogi.
Krok 6:
Teraz najciekawsza część, w każdej piłce wykonujemy wgłębienie palcem, dziurę, zanurzając palec w mące. Ten dół jest potrzebny, aby następnie w gotowych leniwych pierogach gromadziło się w nim masło lub śmietana (sos). Tak smakuje lepiej!
Krok 7:
Wrzucamy nasze leniwe pierogi do wrzącej osolonej wody. Po wypłynięciu pierogów gotujemy bardzo mało dosłownie przez 2-3 minuty. Łapiemy pierogi łyżką cedzakową z wody i dodajemy masło.
Krok 8:
Podawaj leniwe pierogi do stołu ze świeżą śmietaną. Można je również jeść z dżemem, skondensowanym mlekiem i dowolnym słodkim sosem. Mam świeże truskawki, starte z cukrem.
smacznego i nowych kreacji kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g