burak z wierzchołkami

pyszny i aromatyczny gorący burak z wierzchołkami! Burak to jedna z pysznych i zdrowych zup. Istnieje kilka przepisów na buraki, gorące i zimne, z mięsem i chude. Każdy z nich jest pyszny na swój sposób. Najczęstszym jest burak z wołowiną, oprócz tego, że jest szczególnie smaczny, bogaty i aromatyczny, jest nadal bardzo przydatny ze względu na żelazo w wołowinie i witaminy w ziołach i warzywach. Ale kwestia gustu, mięso można dodać dowolne lub wcale. Przygotowanie tej zupy jest proste, składniki są dostępne,ale nie zapomnij o potrzebnych do tego burakach.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 36 % 8 g
109 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

zaczynamy gotować buraki z mięsem. Bierzemy wołowinę z kością (zupa będzie bogatsza), dobrze myjemy mięso, wlewamy wodę do rondla i zaczynamy gotować. Po zagotowaniu bulionu i pojawieniu się ciemnej piany na powierzchni, odcedź bulion przez sitko i ponownie gotuj na małym ogniu, dodaj sól. Mięso można natychmiast pokroić na małe kawałki.
moje ziemniaki, marchew i buraki, obierz. Ziemniaki kroimy w paski, buraki również w paski, ale bardzo cienkie, aby szybciej się ugotowały, marchewki w małe kostki. W razie potrzeby buraki i marchewki można po prostu zetrzeć na tarce, nie wpływa to na smak, po prostu piękniejsze są słomki. Jeśli chcesz, aby burak był bardziej pożywny, możesz dodać trochę zbóż, Jęczmień dobrze łączy się z wołowiną, jest bardzo satysfakcjonujący.
obierz cebulę i drobno posiekaj.
na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę, wymieszaj, dodaj posiekaną marchewkę i buraki, wymieszaj i smaż przez około 10 minut. Następnie dodaj trochę wody i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Gdy warzywa są lekko przyprawione, woda wyparuje, smażenie jest gotowe.
do garnka z mięsem dodaj ziemniaki, smażenie warzyw, czarny pieprz, liść laurowy. Gotuj przez około 25 minut. Następnie dodaj umyte i posiekane drobno buraki. Gotuj przez około 7 minut na małym ogniu. Następnie wyłącz ogień, odstaw zupę pod zamkniętą pokrywką na około 20 minut. W razie potrzeby podawaj ze śmietaną i grzankami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy