skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kremową zupę z cukinii ze śmietaną? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Warzywa dobrze spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Cukinia wybierz mały rozmiar, aby miała miękką skórkę i nie miała jeszcze nasion. Jeśli cukinia jest mała, możesz wziąć 2 cukinie. Proporcje są przybliżone, więc kieruj się swoimi preferencjami smakowymi.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę. W cukinii odetnij ogony z obu stron. Wszystkie warzywa: cebula, marchew i cukinia - pokrój na małe kawałki i włóż do rondla, w którym ugotujesz zupę.
Krok 3:
Napełnij warzywa wodą lub bulionem, aby płyn trochę je zakrył. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Gotuj warzywa na małym ogniu przez 20-25 minut. Trochę soli.
Krok 4:
Następnie za pomocą blendera zanurzeniowego zamień warzywa w puree. Dodaj curry dla koloru i smaku.
Krok 5:
Wlej trochę ciężkiej śmietany na patelnię i wróć do ognia. Doprowadź wszystko ponownie do wrzenia i zdejmij z ognia.
Krok 6:
W gotowej zupie wymieszaj masło i wlej do talerzy. Podawaj kremową zupę z cukinii na gorąco. Zupę można uzupełnić krakersami z chleba. Smacznego!
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g