Zupa krem z cukinii ze śmietaną

pyszne, delikatne, lekkie, warzywne, bezmięsne! Zupa krem z cukinii doskonale nadaje się do posiłków dla dzieci lub dietetycznych. Opcjonalnie zestaw warzyw, ziół i przypraw można nieco urozmaicić według własnego gustu!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 55 % 6 g
węglowodany 36 % 4 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kremową zupę z cukinii ze śmietaną? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Warzywa dobrze spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Cukinia wybierz mały rozmiar, aby miała miękką skórkę i nie miała jeszcze nasion. Jeśli cukinia jest mała, możesz wziąć 2 cukinie. Proporcje są przybliżone, więc kieruj się swoimi preferencjami smakowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę. W cukinii odetnij ogony z obu stron. Wszystkie warzywa: cebula, marchew i cukinia - pokrój na małe kawałki i włóż do rondla, w którym ugotujesz zupę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij warzywa wodą lub bulionem, aby płyn trochę je zakrył. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Gotuj warzywa na małym ogniu przez 20-25 minut. Trochę soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie za pomocą blendera zanurzeniowego zamień warzywa w puree. Dodaj curry dla koloru i smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę ciężkiej śmietany na patelnię i wróć do ognia. Doprowadź wszystko ponownie do wrzenia i zdejmij z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W gotowej zupie wymieszaj masło i wlej do talerzy. Podawaj kremową zupę z cukinii na gorąco. Zupę można uzupełnić krakersami z chleba. Smacznego!

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku". 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy