skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z cukinią? Przygotuj składniki. Wskazane jest stosowanie cukinii młodej, o cienkiej skórce i małych nasionach. Z makaronu wziąłem spaghetti, ale zrobi to każdy inny rodzaj. Możesz wziąć czosnek suchy lub świeży.
Krok 2:
Umyj cukinię, osusz. Jeśli cukinia jest młoda, z delikatną skórką i małymi nasionami, nie jest konieczne ich usuwanie. Wystarczy dokładnie spłukać. Ale przejrzałą cukinię lepiej obrać ze skórki i nasion. Cukinię pokroić w małe plasterki.
Krok 3:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i masło. Ich mieszanina nie spali się tak, jakbyś używał tylko masła, ponieważ temperatura spalania oleju roślinnego jest wyższa.Gorenje.
Krok 4:
Dodaj cukinię. Smaż je, mieszając, na dużym ogniu przez około 5 minut, aż uzyskasz złoty kolor.
Krok 5:
Cukinię posypać suchym czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać.
Krok 6:
Podczas gotowania cukinii ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. To wtedy pozostaje trochę twardy, nie gotowany. Skup się na czasie wskazanym na opakowaniu. Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 7:
Dodaj makaron na patelnię do cukinii i wymieszaj. Podgrzej wszystko razem przez 2 minuty i zdejmij z ognia.
Krok 8:
Rozłóż makaron na talerzach. W razie potrzeby posyp tartym serem. Najlepiej nadaje się do tego parmezan, ale możesz też zrobić zwykły twardy ser. Podawaj natychmiast. Smacznego!
W dzisiejszych czasach świeże warzywa są dostępne przez cały rok. Teraz w miastach nie ma problemu z kupowaniem młodej cukinii w środku zimy. A latem i wczesną jesienią, jeśli masz własną cukinię z ogrodu lub bardzo tanie warzywa sklepowe, danie będzie ogólnie kosztować grosze.
gotowanie makaronu z cukinią to przyjemność. Specjalne umiejętności kulinarne nie są tutaj wymagane, więc każda gospodyni poradzi sobie z takim daniem. Najważniejsze jest monitorowanie cukinii, aby się nie paliły, ale jednocześnie były pokryte złotą skórką. Świeże, chrupiące warzywa, aromatyczne zioła i przyprawy wypełnią kuchnię pysznym zapachem, zanim makaron zostanie rozłożony na talerzach.
danie nadaje się na post, jeśli wykluczysz masło.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g