makaron z cukinią

proste produkty, budżetowe, smaczne, pożywne! Makaron z cukinią to przepis na szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Połączenie makaronu i cukinii nie wydaje się znajome. A tymczasem bardzo dobrze się uzupełniają. Wszystko jest przygotowywane w ciągu kilku minut, co jest ważne we współczesnym rytmie życia.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 60 % 24 g
209 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z cukinią? Przygotuj składniki. Wskazane jest stosowanie cukinii młodej, o cienkiej skórce i małych nasionach. Z makaronu wziąłem spaghetti, ale zrobi to każdy inny rodzaj. Możesz wziąć czosnek suchy lub świeży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię, osusz. Jeśli cukinia jest młoda, z delikatną skórką i małymi nasionami, nie jest konieczne ich usuwanie. Wystarczy dokładnie spłukać. Ale przejrzałą cukinię lepiej obrać ze skórki i nasion. Cukinię pokroić w małe plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i masło. Ich mieszanina nie spali się tak, jakbyś używał tylko masła, ponieważ temperatura spalania oleju roślinnego jest wyższa.Gorenje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukinię. Smaż je, mieszając, na dużym ogniu przez około 5 minut, aż uzyskasz złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukinię posypać suchym czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania cukinii ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. To wtedy pozostaje trochę twardy, nie gotowany. Skup się na czasie wskazanym na opakowaniu. Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj makaron na patelnię do cukinii i wymieszaj. Podgrzej wszystko razem przez 2 minuty i zdejmij z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż makaron na talerzach. W razie potrzeby posyp tartym serem. Najlepiej nadaje się do tego parmezan, ale możesz też zrobić zwykły twardy ser. Podawaj natychmiast. Smacznego!

W dzisiejszych czasach świeże warzywa są dostępne przez cały rok. Teraz w miastach nie ma problemu z kupowaniem młodej cukinii w środku zimy. A latem i wczesną jesienią, jeśli masz własną cukinię z ogrodu lub bardzo tanie warzywa sklepowe, danie będzie ogólnie kosztować grosze.
gotowanie makaronu z cukinią to przyjemność. Specjalne umiejętności kulinarne nie są tutaj wymagane, więc każda gospodyni poradzi sobie z takim daniem. Najważniejsze jest monitorowanie cukinii, aby się nie paliły, ale jednocześnie były pokryte złotą skórką. Świeże, chrupiące warzywa, aromatyczne zioła i przyprawy wypełnią kuchnię pysznym zapachem, zanim makaron zostanie rozłożony na talerzach.
danie nadaje się na post, jeśli wykluczysz masło.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy