skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić małże w sosie Dor Blue? Bardzo szybko i tak łatwo, że poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą.
Krok 2:
Jeśli masz świeże małże, po prostu dokładnie je spłucz. Mrożone małże nie mogą być rozmrażane. Jeśli wśród Małży zostanie otwarty, oznacza to, że jest zepsuty. Trzeba ją wyrzucić. Wstępnie poparzyłem małże wrzącą wodą, aby od razu określić, które z nich są zepsute. We wrzącej wodzie małże natychmiast się otwierają. I tutaj jest odwrotnie-małże, które nie otworzyły się po poparzeniu, należy wyrzucić.
Krok 3:
Ser pleśniowy pokrusz rękami. Ser pleśniowy ma różne rodzaje-Dor Blue, Gorgonzola itp. Z gorgonzolą SOS okaże się ostrzejszy w smaku.
Krok 4:
Ząbki czosnku obierz i zmiażdż płaską stroną noża.
Krok 5:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Oprócz pietruszki i koperku możesz dodać kolendrę - nada ona pikantny aromat i smak gotowemu daniu.
Krok 6:
W rondlu na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i podgrzewaj przez 2 minuty. Następnie możesz wyjąć czosnek z patelni. Zostawiłam.
Krok 7:
Ułóż małże. Wlej wino. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na dużym ogniu przez 2 minuty. Małże powinny się otworzyć. Nieotwarte małże również należy wyrzucić – są zepsute. Małże i wino to klasyka tego gatunku. Ale jeśli nie chcesz, aby sos zawierał alkohol, zamiast wina możesz wlać podwójną porcję bulionu warzywnego lub rybnego i ugotować w nich małże.
Krok 8:
Wlej bulion warzywny lub rybny i śmietanę. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale najlepszą opcją jest śmietana o zawartości tłuszczu 20-23%, nadają się tylko do sosów.
Krok 9:
Dodaj pokruszony ser pleśniowy. Sól pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dusić wszystko razem przez 2 minuty.
Krok 10:
Zdejmij patelnię z ognia. Posyp małże posiekanymi ziołami i delikatnie wymieszaj, uważając, aby ciało małży nie oderwało się od płatków. Podawaj natychmiast z białym winem. Smacznego!
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
resztki sosu serowego, w którym duszono małże, można podawać z makaronem lub mięsem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ser pleśniowy - 353 kcal/100g
- Hermelin - 303 kcal/100g
- Gorgonzola - 330 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g