małże w sosie Dor Blue

wykwintne danie na poziomie restauracji dla prawdziwych smakoszy! Małże w sosie Dor Blue są łatwe do zrobienia w domu! Ser pleśniowy, śmietana i wino to świetna baza do pysznego sosu. W końcu masz idealną romantyczną kolację!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 11 % 2 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić małże w sosie Dor Blue? Bardzo szybko i tak łatwo, że poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz świeże małże, po prostu dokładnie je spłucz. Mrożone małże nie mogą być rozmrażane. Jeśli wśród Małży zostanie otwarty, oznacza to, że jest zepsuty. Trzeba ją wyrzucić. Wstępnie poparzyłem małże wrzącą wodą, aby od razu określić, które z nich są zepsute. We wrzącej wodzie małże natychmiast się otwierają. I tutaj jest odwrotnie-małże, które nie otworzyły się po poparzeniu, należy wyrzucić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ser pleśniowy pokrusz rękami. Ser pleśniowy ma różne rodzaje-Dor Blue, Gorgonzola itp. Z gorgonzolą SOS okaże się ostrzejszy w smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ząbki czosnku obierz i zmiażdż płaską stroną noża.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Oprócz pietruszki i koperku możesz dodać kolendrę - nada ona pikantny aromat i smak gotowemu daniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rondlu na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i podgrzewaj przez 2 minuty. Następnie możesz wyjąć czosnek z patelni. Zostawiłam.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż małże. Wlej wino. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na dużym ogniu przez 2 minuty. Małże powinny się otworzyć. Nieotwarte małże również należy wyrzucić – są zepsute. Małże i wino to klasyka tego gatunku. Ale jeśli nie chcesz, aby sos zawierał alkohol, zamiast wina możesz wlać podwójną porcję bulionu warzywnego lub rybnego i ugotować w nich małże.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej bulion warzywny lub rybny i śmietanę. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale najlepszą opcją jest śmietana o zawartości tłuszczu 20-23%, nadają się tylko do sosów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pokruszony ser pleśniowy. Sól pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dusić wszystko razem przez 2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zdejmij patelnię z ognia. Posyp małże posiekanymi ziołami i delikatnie wymieszaj, uważając, aby ciało małży nie oderwało się od płatków. Podawaj natychmiast z białym winem. Smacznego!

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

resztki sosu serowego, w którym duszono małże, można podawać z makaronem lub mięsem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ser pleśniowy - 353   kcal/100g
  • Hermelin - 303   kcal/100g
  • Gorgonzola - 330   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy