skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić świąteczną sałatkę w miseczkach z krewetkami? Przygotuj produkty wymienione na liście. Jajka z kurczaka i przepiórki ugotuj wcześniej. Jeśli krewetki są zamrożone, przenieś je również z zamrażarki na górną półkę lodówki. Dzięki tej metodzie rozmrażania krewetki zatrzymają wilgoć, będą soczyste i smaczne. Dobrze umyj liście sałaty i osusz ręcznikami papierowymi lub w suszarce karuzelowej do zieleni.
Krok 2:
Lekko solone. czerwoną rybę (u mnie łososia) pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Krewetki są gotowane i mrożone, więc można je po prostu rozmrozić. Ale można je również ugotować. Aby to zrobić, wyślij krewetki do wrzącej osolonej wody na 1 minutę, a następnie wyjmij łyżką cedzakową i przenieś do durszlaka, aby szkło było płynne. Nie trzeba ich dłużej gotować, w przeciwnym razie staną się twarde.
Krok 4:
Jak gotować jajka? Ostrożnie wyślij dobrze umyte jaja kurze i przepiórcze do wrzącej osolonej wody. Gdy woda znów się zagotuje, przekręć ogień do średniego i gotuj jaja kurze przez około 10 minut, a przepiórki przez około 5 minut. Odcedź, zalej jajka zimną wodą. Obierz schłodzone jajka ze skorupy. Pokrój jajka kurze w małe kostki lub zetrzyj na grubej tarce. Jajka przepiórcze, przed podaniem sałatki, pokrój na dwie połówki.
Krok 5:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Ser może być dowolny, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości i smaczny.
Krok 6:
Jak zrobić sos sałatkowy? Przygotuj niezbędne składniki. Weź śmietanę tłustą co najmniej 20% . Wyjmij ser śmietankowy z lodówki, aby miał czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej.
Krok 7:
W razie potrzeby spuść płyn z twarogu. W odpowiednim pojemniku wymieszaj tłustą śmietanę (najlepiej domową) i ser śmietankowy. Dodaj 1-2 ząbki czosnku przepuszczone przez prasę, posiekany koperek, skórkę z cytryny i łyżkę soku z cytryny. Sól i pieprz do smaku.
Krok 8:
Dressing dobrze wymieszaj, aż będzie gładki. Okazuje się, że ma dość gęstą konsystencję.
Krok 9:
Zacznij składać sałatkę. Połóż posiekane jaja kurze w pierwszej warstwie w miseczkach. Sól i pieprz według własnych upodobań. Nie przesadzaj, weź pod uwagę stopień zasolenia ryby. Na wierzch nałóż łyżkę kremowego dressingu.
Krok 10:
Ułóż kawałki czerwonej ryby w następnej warstwie.
Krok 11:
Rozerwij dłońmi liście sałaty i połóż na rybie.
Krok 12:
Posyp sałatkę łyżką sosu.
Krok 13:
Teraz ułóż krewetki.
Krok 14:
Na wierzchu trochę startego sera.
Krok 15:
Na ser łyżka sosu.
Krok 16:
Naprzemiennie warstwy, aby wypełnić miski o 3/4 ich objętości. Udekoruj liśćmi sałaty, dużymi krewetkami, ułóż 1-2 połówki jaj przepiórczych.
Krok 17:
Ziarna granatu również ozdobią sałatkę i dodadzą jej ciekawych nut smakowych. Zamiast granatu możesz włożyć 1 łyżkę czerwonego kawioru, będzie również pyszny))). Przykryj miski z gotową sałatką folią spożywczą i wyślij do lodówki na 1-2 godziny. Podawaj schłodzone.
zamiast serka śmietankowego możesz użyć majonezu.
koperek można opcjonalnie zastąpić szczypiorkiem.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g