sałatka w miseczkach z krewetkami porcja świąteczna

elegancki, jasny wygląd i smak, ozdobi świąteczny stół! Sałatka w miseczkach porcja z krewetkami jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie satysfakcjonująca, wykwintna, efektowna i bardzo smaczna. W sosie z twarogu i kwaśnej śmietany z nutami cytrusowymi po prostu się zakochałam! Idealnie pasuje do owoców morza.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 6 % 2 g
196 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić świąteczną sałatkę w miseczkach z krewetkami? Przygotuj produkty wymienione na liście. Jajka z kurczaka i przepiórki ugotuj wcześniej. Jeśli krewetki są zamrożone, przenieś je również z zamrażarki na górną półkę lodówki. Dzięki tej metodzie rozmrażania krewetki zatrzymają wilgoć, będą soczyste i smaczne. Dobrze umyj liście sałaty i osusz ręcznikami papierowymi lub w suszarce karuzelowej do zieleni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko solone. czerwoną rybę (u mnie łososia) pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Krewetki są gotowane i mrożone, więc można je po prostu rozmrozić. Ale można je również ugotować. Aby to zrobić, wyślij krewetki do wrzącej osolonej wody na 1 minutę, a następnie wyjmij łyżką cedzakową i przenieś do durszlaka, aby szkło było płynne. Nie trzeba ich dłużej gotować, w przeciwnym razie staną się twarde.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak gotować jajka? Ostrożnie wyślij dobrze umyte jaja kurze i przepiórcze do wrzącej osolonej wody. Gdy woda znów się zagotuje, przekręć ogień do średniego i gotuj jaja kurze przez około 10 minut, a przepiórki przez około 5 minut. Odcedź, zalej jajka zimną wodą. Obierz schłodzone jajka ze skorupy. Pokrój jajka kurze w małe kostki lub zetrzyj na grubej tarce. Jajka przepiórcze, przed podaniem sałatki, pokrój na dwie połówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Ser może być dowolny, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości i smaczny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić sos sałatkowy? Przygotuj niezbędne składniki. Weź śmietanę tłustą co najmniej 20% . Wyjmij ser śmietankowy z lodówki, aby miał czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W razie potrzeby spuść płyn z twarogu. W odpowiednim pojemniku wymieszaj tłustą śmietanę (najlepiej domową) i ser śmietankowy. Dodaj 1-2 ząbki czosnku przepuszczone przez prasę, posiekany koperek, skórkę z cytryny i łyżkę soku z cytryny. Sól i pieprz do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dressing dobrze wymieszaj, aż będzie gładki. Okazuje się, że ma dość gęstą konsystencję.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zacznij składać sałatkę. Połóż posiekane jaja kurze w pierwszej warstwie w miseczkach. Sól i pieprz według własnych upodobań. Nie przesadzaj, weź pod uwagę stopień zasolenia ryby. Na wierzch nałóż łyżkę kremowego dressingu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż kawałki czerwonej ryby w następnej warstwie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozerwij dłońmi liście sałaty i połóż na rybie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp sałatkę łyżką sosu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz ułóż krewetki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na wierzchu trochę startego sera.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na ser łyżka sosu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Naprzemiennie warstwy, aby wypełnić miski o 3/4 ich objętości. Udekoruj liśćmi sałaty, dużymi krewetkami, ułóż 1-2 połówki jaj przepiórczych.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ziarna granatu również ozdobią sałatkę i dodadzą jej ciekawych nut smakowych. Zamiast granatu możesz włożyć 1 łyżkę czerwonego kawioru, będzie również pyszny))). Przykryj miski z gotową sałatką folią spożywczą i wyślij do lodówki na 1-2 godziny. Podawaj schłodzone.

zamiast serka śmietankowego możesz użyć majonezu.

koperek można opcjonalnie zastąpić szczypiorkiem.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy