Sałatka Cobb

Oryginalna amerykańska sałatka do smaku i serwowania na świątecznym stole. Sałatka jest bardzo łatwa do zrobienia, ponieważ użyte w niej produkty nie wymagają specjalnego przygotowania. Z wyjątkiem kurczaka i jajek, które należy wcześniej ugotować (kurczaka można upiec). Wszystko inne trzeba tylko umyć-pokroić. Przepis wykorzystuje bardzo smaczny i ciekawy dressing, który posłuży jako doskonały zamiennik majonezu. Gotowa sałatka ma pikantny, nasycony różnymi składnikami oryginalny smak. Z określonej liczby składników uzyskuje się przyzwoitą objętość gotowego produktu-pełne Duże danie.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 22 % 5 g
141 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia sałatki Cobb. Gotuj lub piecz filet z kurczaka w piekarniku, gotuj jajka na twardo. Sortujemy, myjemy, suszymy warzywa (wybierz warzywa według własnego gustu, w sałatce powinno być ich dużo). Obierz, umyj wszystkie warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ser kroimy w drobną kostkę. Arbitralnie posiekaj gotowanego kurczaka, pokrój wędzony mostek w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Awokado i pomidor pokroić w drobną kostkę. W plasterkach kroimy marynowany lub marynowany ogórek. Przyda nam się do dekoracji sałatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddzielnie posiekaj żółtka i białka jajek na twardo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj zielenie. Mam to: liście sałaty, koperek, pietruszkę, szczypiorek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Produkty do przygotowania dressingu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej do miski, wyciśnij czosnek lub drobno posiekaj przez prasę, dodaj ocet, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, dopraw pieprzem, sól do smaku (tutaj musisz uważać na sól, ponieważ wędzona pierś jest już słona, Roquefort też).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na dużym naczyniu układamy w paski wszystkie zmiażdżone składniki w paski. Polej sałatkę dressingiem. Pozostaw sałatkę na 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz udekoruj sałatkę plasterkami ogórka i posiekanymi ziołami, układając je w poprzek pasków i ukośnie. To wszystko, sałatka jest gotowa! Traktuj gości i rodzinę. Smacznego!

ta sałatka jest jedną z najpopularniejszych sałatek wśród Amerykanów. Historia jego powstania jest następująca. Sprawa miała miejsce w Kalifornii, a dokładniej w Hollywood w 1937 roku. Właściciel jednej ze słynnych restauracji w tych miejscach, Bob Cobb, był bardzo głodny i poszedł do kuchni, aby zobaczyć, co zjeść. Pierwszą rzeczą, jaką znalazł w lodówce, było to, że pokroił, polał dressingiem i podzielił się taką kolacją ze swoim kumplem Sidem Graumanem, impresario z Hollywood. Sałatka-improwizacja spodobała się Sid ' owi i następnego dnia zamówił to danie na obiad. Następnie sałatka Cobb została wpisana do menu restauracji. Od tego czasu ta sałatka jest powszechnie znana. Istnieje nawet twierdzenie, że jest to kwintesencja kuchni amerykańskiej.











zwykle podaje się sałatkę na talerzu lub w porcjach, układając ją w paski.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Rzeżucha - 32   kcal/100g
  • Ser "Roquefort" - 352   kcal/100g

Podobne przepisy