Sałatka Chryzantemowa z frytkami

spektakularny, świąteczny , jasny-prosty, szybki i pyszny! Sałatka Chryzantemowa z frytkami zrobi wrażenie na wszystkich twoich gościach! To prawdziwa dekoracja każdego stołu. A przygotowanie takiego piękna wcale nie jest trudne. Zasadniczo w ten sposób możesz ozdobić każdą sałatkę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 24 % 6 g
159 kcal
IG: 0 / 60 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić piękną sałatkę Chryzantemową z frytkami? Nie ma nic skomplikowanego. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć wędzonego kurczaka nie tylko w postaci piersi, ale także UD, podudzi. Weź duże jajka: im więcej jajek, tym smaczniejsza sałatka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka obrać ze skóry i kości i pokroić w drobną kostkę. Jeśli pierś jest duża, połówki mogą wystarczyć. Jeśli pierś jest mała, po usunięciu skóry i kości mięso wystarczy na sałatkę. Zamiast wędzonego mięsa możesz po prostu ugotować żądane części kurczaka w osolonej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń pieczarki z marynaty i osusz. Jeśli grzyby są całe, pokrój je na talerze. Grzyby w puszkach można zastąpić świeżymi, smażąc je na oleju roślinnym na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kukurydzę w puszkach wrzuć na sito i osusz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Oddziel białka i żółtka. Białka natychmiast zetarłam na średniej tarce, a żółtka natarłam bezpośrednio na sałatkę, żeby się nie zmiksowały.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż posiekanego wędzonego kurczaka na półmisku. Posmaruj warstwę majonezem na wierzchu. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę - wygodniej jest nakładać go na sałatkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż talerze pieczarek, a także polej majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż kukurydzę w puszkach na wierzchu. Wskazane jest lekkie dociśnięcie warstwy rękami, ponieważ kukurydza czasami nie trzyma się dobrze i kruszy się tu i tam, naruszając integralność sałatki. Na wierzch polej majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż białka na kukurydzy i posmaruj je majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostatnia warstwa to drobno starte żółtka. Możesz zetrzeć je wcześniej razem z białkami, wolę pocierać wierzch, aby zachować lekkość. Nie ma potrzeby podlewania tej warstwy majonezem. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W międzyczasie przygotuj dekorację, która będzie pasować do nazwy sałatki. Wybierz piękne, równe frytki, takie jak Pringles. Możesz wybrać dowolny smak. Nie mam żadnych dodatków. Jeśli chcesz, aby krawędzie kwiatu miały ładny czerwony odcień, taki jak mój, zanurz jedną krawędź w misce z mieloną papryką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed podaniem włóż chipsy do sałatki, aby zrobić kwiat chryzantemy. Moje dolne płatki są ze zwykłych chipsów, a wszystkie następne są zabarwione papryką. Okazało się, że jest to bardzo efektowny i piękny kwiat. Pod frytkami udekoruj kwiat natką pietruszki. Smacznego!

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne!!! Udekoruj sałatkę frytkami przed podaniem. W przeciwnym razie chipsy zmokną i stracą elastyczność.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Frytki - 536   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy