dżem jabłkowy w domu na zimę

pachnący dżem na zimę z soczystych jabłek! Cudowny wykrój! Przepis może stać się ratunkiem, jeśli masz duże zbiory odpowiedniej odmiany jabłek! Dżem jest łatwy do przygotowania, a zimą doskonale nadaje się do różnych naleśników, naleśników, ciastek.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 39 g
158 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania dżemu jabłkowego w domu na zimę. Będziesz potrzebował minimalnego zestawu składników: jabłek, cukru pudru i wody. Z określonej ilości produktów otrzymasz około 500 ml dżemu. Wskazane jest, aby jabłka były soczyste, słodkawe o jasnym aromacie i umiarkowanie luźnym miąższu. Twarde i suche jabłka mogą się nie gotować, a dżem nie będzie tak apetyczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka dokładnie opłucz, ostrym nożem pokrój każde jabłko na ćwiartki, odetnij skórkę z każdego & quot; ćwiartki & quot; i usuń rdzeń.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój obraną miąższ jabłkowy w cienkie plasterki i włóż do rondla (bardzo pożądane jest wzięcie rondla z grubym dnem).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do plasterków jabłka w rondlu dodaj wodę i połowę granulowanego cukru. W zależności od odmiany jabłek woda może wymagać nieco więcej. Jeśli jabłka nie są tak soczyste, zwiększ ilość wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszając zagotuj jabłka, wodę i granulowany cukier. Gotuj masę na małym ogniu przez około 30 minut. Jabłka powinny zacząć się stopniowo gotować. Nie zapomnij wymieszać dżemu!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pozostały cukier do jabłek, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 60 minut. Dżem stopniowo stanie się grubszy i grubszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nie zapomnij też wymieszać dżemu jabłkowego!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gotowania dżemu przygotuj naczynia do konserw. Dokładnie spłucz słoiki o odpowiedniej objętości gorącą wodą z dodatkiem sody oczyszczonej, a następnie ostrożnie zalej słoiki i pokrywki wrzącą wodą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij sterylne słoiki gorącym dżemem jabłkowym. Uszczelnij szczelnie sterylnymi pokrywkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bez przewracania owinąć słoiki ciepłym kocem/kocem / chusteczką i pozostawić w tym stanie, aż słoiki całkowicie ostygną. Umieść gotowy dżem w ciemnym, suchym miejscu.

smak i aromat dżemu można nieco dostosować i nadać nowe odcienie, dodając szczyptę mielonego cynamonu lub cukru waniliowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy