Sałatka z wędzoną fasolą i grzankami

z dostępnych składników, szybko-święto każdego dnia! Sałatka z wędzoną piersią, fasolą i krakersami nadaje się na szybką przekąskę lub kolację. Sam w sobie jest bardzo satysfakcjonujący, a dzięki pomidorom i marchewce w kompozycji okazuje się również soczysty. Taką sałatkę można podać na świąteczny stół!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 48 % 11 g
114 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wędzoną piersią, fasolą i grzankami? Bardzo szybko i łatwo. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz uzupełnić część warzywną sałatki według własnych upodobań. Możesz użyć białej i czerwonej fasoli w puszkach lub ich mieszanki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krakersy mogą być używane w sklepie i, w zależności od dodatków, zmieniać smak sałatki lub samodzielnie robić krakersy. Grzanki mogą być wykonane z białego lub ciemnego chleba, jak wolisz. Krakersy pszenne szybciej moczą się w sałatce. Dlatego zawsze preferuję grzanki żytnie. Pokrój chleb żytni w drobną kostkę i wysusz na blasze do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Schłodzić gotowe krakersy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z fasoli w puszkach odcedź cały płyn i wrzuć fasolę do durszlaka. Wskazane jest spłukanie fasoli zimną wodą, aby pozbyć się resztek lepkiego soku. Osusz umytą fasolę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj marchewki wcześniej, aż będą ugotowane i schłodzone. Następnie obierz i pokrój w średnią kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz wędzoną pierś ze skóry i kości i pokrój w drobną kostkę. Pierś można zastąpić mięsem z wędzonych udek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory na średnie kawałki. Pomidory potrzebują soczystych, ale gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Zamiast kopru możesz wziąć inne warzywa: pietruszkę, zieloną cebulę itp.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce połącz wędzonego kurczaka, fasolę, pomidory, marchewkę, grzanki, posiekane warzywa i czosnek przepuszczony przez prasę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dopraw sałatkę majonezem. Jeśli chcesz, możesz dodać sól, pieprz, ale osobiście bardzo rzadko dodaję przyprawy do sałatek z majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli nie planujesz podawać sałatki od razu lub w ciągu najbliższych 10-15 minut, lepiej nie dodawać krakersów i majonezu. Krakersy szybko zmokną i zamienią się w owsiankę chlebową. Stanie się to szczególnie szybko w przypadku krakersów pszennych. Wszystko dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy