Sałatka z naleśnikami jajecznymi i ogórkiem

spróbuj przygotować tę pyszną sałatkę na obiad! To bardzo nietypowy przepis na pyszne i pożywne danie. Naleśniki jajeczne nadają gotowej sałatce estetyczne piękno i sytość. A ogórki dodają lekkości i świeżości. Sałatka jest idealna zarówno na zwykłą kolację, jak i na imprezę rodzinną.
CisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 19 % 5 g
155 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Jak zrobić sałatkę z naleśnikami jajecznymi i ogórkiem? Dokładnie opłucz filet z kurczaka pod wodą. Następnie zanurz go w garnku, napełnij czystą wodą pitną i umieść na kuchence. Na średnim ogniu zagotuj wodę w garnku i zbierz pianę, która utworzyła się na powierzchni. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj mięso, aż będzie ugotowane. Podczas gotowania możesz dodać sól i inne przyprawy według własnego uznania. Gdy filet z kurczaka będzie gotowy (po około 25-30 minutach), wyjmij kawałek mięsa z patelni i ostudź go na talerzu. Następnie połóż filety na desce do krojenia i pokrój w małe paski wzdłuż włókien.

2. Podczas gotowania mięsa z kurczaka można przygotować naleśniki jajeczne na sałatkę. Aby to zrobić, rozbij wszystkie jaja kurze w misce. Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i dobrze ubij jajka razem z przyprawami ręczną trzepaczką. Następnie, aby naleśniki nie były zbyt kruche i zachowały swój kształt, dodaj trochę mąki i skrobi kukurydzianej do miski z mieszanką jajeczną. Następnie ponownie dobrze wymieszaj zawartość miski, aby nie było grudek. Na specjalnej patelni naleśnikowej z powłoką nieprzywierającą (bez dodatku oleju) usmaż naleśniki z powstałej mieszanki. Po usmażeniu połóż je na płaskim talerzu i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie złóż stos naleśników na pół i cienko pokrój w paski o mniej więcej tej samej długości.

3. Opłucz ogórki pod bieżącą wodą i osusz. A następnie pokrój w cienkie kostki.

4. Obierz cebulę, opłucz, osusz i cienko pokrój w półpierścienie lub ćwiartki pierścieni.

5. Połącz wszystkie rozdrobnione potrawy w jedną miskę lub dużą salaterkę. Dodaj majonez, sól i czarny pieprz do swoich upodobań. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

przed podaniem sałatkę z naleśnikami jajecznymi i ogórkiem można ozdobić gałązką koperku (lub innymi ziołami)!

smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy