skład / składniki
metoda gotowania
1. Jak zrobić sałatkę z naleśnikami jajecznymi i ogórkiem? Dokładnie opłucz filet z kurczaka pod wodą. Następnie zanurz go w garnku, napełnij czystą wodą pitną i umieść na kuchence. Na średnim ogniu zagotuj wodę w garnku i zbierz pianę, która utworzyła się na powierzchni. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj mięso, aż będzie ugotowane. Podczas gotowania możesz dodać sól i inne przyprawy według własnego uznania. Gdy filet z kurczaka będzie gotowy (po około 25-30 minutach), wyjmij kawałek mięsa z patelni i ostudź go na talerzu. Następnie połóż filety na desce do krojenia i pokrój w małe paski wzdłuż włókien.
2. Podczas gotowania mięsa z kurczaka można przygotować naleśniki jajeczne na sałatkę. Aby to zrobić, rozbij wszystkie jaja kurze w misce. Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i dobrze ubij jajka razem z przyprawami ręczną trzepaczką. Następnie, aby naleśniki nie były zbyt kruche i zachowały swój kształt, dodaj trochę mąki i skrobi kukurydzianej do miski z mieszanką jajeczną. Następnie ponownie dobrze wymieszaj zawartość miski, aby nie było grudek. Na specjalnej patelni naleśnikowej z powłoką nieprzywierającą (bez dodatku oleju) usmaż naleśniki z powstałej mieszanki. Po usmażeniu połóż je na płaskim talerzu i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie złóż stos naleśników na pół i cienko pokrój w paski o mniej więcej tej samej długości.
3. Opłucz ogórki pod bieżącą wodą i osusz. A następnie pokrój w cienkie kostki.
4. Obierz cebulę, opłucz, osusz i cienko pokrój w półpierścienie lub ćwiartki pierścieni.
5. Połącz wszystkie rozdrobnione potrawy w jedną miskę lub dużą salaterkę. Dodaj majonez, sól i czarny pieprz do swoich upodobań. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
przed podaniem sałatkę z naleśnikami jajecznymi i ogórkiem można ozdobić gałązką koperku (lub innymi ziołami)!
smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g