skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podczas gdy woda na barszczu nagrzewa się w rondlu, przygotujemy wszystkie niezbędne składniki: buraki, ziemniaki, czosnek i cebulę, obierz i umyj, odetnij około 400 g kapusty z główki kapusty, spłucz ją, a także opłucz zielone pióra cebuli.
Krok 2:
Pokrój buraki na małe kostki.
Krok 3:
Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 4:
Umieść buraki z cebulą na głębokiej patelni lub patelni, dodaj olej roślinny.
Krok 5:
Podpalamy patelnię, mieszamy i wlewamy marynatę ogórkową. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj buraki z cebulą na minimalnym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6:
Następnie pokrój ziemniaki w dużą kostkę.
Krok 7:
Rozłóż pokrojone ziemniaki na patelni z przegotowaną wodą i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Krok 8:
W międzyczasie drobno posiekaj kapustę.
Krok 9:
Po 20 minutach dodaj posiekaną kapustę do garnka do ziemniaków.
Krok 10:
Teraz wracamy do buraków i dodajemy do nich fasolę w puszkach.
Krok 11:
Wymieszaj buraki z fasolą, przykryj patelnię pokrywką i wyłącz ogień.
Krok 12:
Drobno posiekaj zieloną cebulę.
Krok 13:
Do posiekanej cebuli wyciśnij czosnek przez prasę.
Krok 14:
Rozłóż buraki z fasolą na patelni z ziemniakami i kapustą, dobrze wymieszaj.
Krok 15:
Po burakach wkładamy zieloną cebulę z czosnkiem do barszczu.
Krok 16:
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy.
Krok 17:
Sól barszczu, jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Krok 18:
Przykryj patelnię barszczem pokrywką, gotuj na wolnym ogniu przez kolejną minutę i wyłącz ogień.
Krok 19:
Barszcz z fasolą jest gotowy, można go wlać do talerzy, ale lepiej poczekać kolejne pół godziny, aby zaparzył się w rondlu. A następnego dnia taki czerwony barszcz z fasolą będzie jeszcze smaczniejszy.
Krok 20:
Podawaj czerwony barszcz z fasolą na gorący obiad, możesz dodać łyżkę kwaśnej śmietany do każdej porcji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Marynata - 60 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g