Sałatka z piersi kurczaka warstwami

bardzo delikatna sałatka. Miłośnicy piersi z ananasami są dedykowani. Jedna z moich ulubionych sałatek. Robię to na wszystkie święta. Cóż, bardzo smaczne! Wcale nie ciężki kosztem pomidorów i ananasów! Umiarkowanie słodki. Dobrze nadaje się na świąteczną ucztę, odlatuje ze stołu jako jeden z pierwszych.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 8-14 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 26 % 6 g
140 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotuj pierś, jak chcesz. Możesz po prostu gotować lub smażyć lub piec. Zwykle robię tę sałatkę z gotowaną piersią z kurczaka, ale tym razem chciałem czegoś wyjątkowego. Dlatego wieczorem marynowałem pierś w sosie sojowym, a rano upiekłem ją. Dzięki temu sałatka była wyjątkowo pikantna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj wszystkie inne składniki sałatki: ugotuj jajka i obierz je, otwórz słoiki z kukurydzą i ananasem w puszkach i spuść płyn, umyj i osusz pomidory i zieloną cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój schłodzoną pierś z kurczaka w małą kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłożymy sałatkę w głębokiej misce sałatkowej warstwami. Pierwsza warstwa to pierś z kurczaka. Smarujemy majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ananasy w puszkach kroimy również w małą kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż pokrojone ananasy w puszkach w następnej warstwie na piersi z kurczaka. Smarujemy majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie pokrój w kostkę ugotowane jaja kurze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż jajka 3-warstwową warstwą i posmaruj majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    4 warstwa rozłóż kukurydzę w puszkach i posmaruj cienką warstwą majonezu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostatnią warstwą sałatki będą świeże i aromatyczne pomidory. Jeśli pomidory są bardzo soczyste, najpierw usuń miąższ z nasionami nożem, aby pomidory nie spłynęły, a sałatka nie stała się wodnista. Pokrój pomidory w drobną kostkę i rozłóż wierzch francuskiej sałatki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posiekaj świeży szczypiorek i posyp nim pomidorową warstwę sałaty. Cebulę do sałatki najlepiej dodać przed podaniem gościom, ponieważ z czasem pojawia się niezbyt przyjemny zapach cebuli, który przerywa wszystkie inne składniki.

jeśli salaterka jest bardzo głęboka, układamy wszystkie warstwy dwa razy, z wyjątkiem warstwy pomidorów i zielonej cebuli (są tylko na górze), pokrywając każdą warstwę majonezem.

sałatka okazuje się bardzo jasna i soczysta, natychmiast przyciąga uwagę gości. Możesz dodatkowo ozdobić ziarnami kukurydzy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy