skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj pierś, jak chcesz. Możesz po prostu gotować lub smażyć lub piec. Zwykle robię tę sałatkę z gotowaną piersią z kurczaka, ale tym razem chciałem czegoś wyjątkowego. Dlatego wieczorem marynowałem pierś w sosie sojowym, a rano upiekłem ją. Dzięki temu sałatka była wyjątkowo pikantna.
Krok 2:
Przygotuj wszystkie inne składniki sałatki: ugotuj jajka i obierz je, otwórz słoiki z kukurydzą i ananasem w puszkach i spuść płyn, umyj i osusz pomidory i zieloną cebulę.
Krok 3:
Pokrój schłodzoną pierś z kurczaka w małą kostkę.
Krok 4:
Rozłożymy sałatkę w głębokiej misce sałatkowej warstwami. Pierwsza warstwa to pierś z kurczaka. Smarujemy majonezem.
Krok 5:
Ananasy w puszkach kroimy również w małą kostkę.
Krok 6:
Rozłóż pokrojone ananasy w puszkach w następnej warstwie na piersi z kurczaka. Smarujemy majonezem.
Krok 7:
Następnie pokrój w kostkę ugotowane jaja kurze.
Krok 8:
Rozłóż jajka 3-warstwową warstwą i posmaruj majonezem.
Krok 9:
4 warstwa rozłóż kukurydzę w puszkach i posmaruj cienką warstwą majonezu.
Krok 10:
Ostatnią warstwą sałatki będą świeże i aromatyczne pomidory. Jeśli pomidory są bardzo soczyste, najpierw usuń miąższ z nasionami nożem, aby pomidory nie spłynęły, a sałatka nie stała się wodnista. Pokrój pomidory w drobną kostkę i rozłóż wierzch francuskiej sałatki.
Krok 11:
Posiekaj świeży szczypiorek i posyp nim pomidorową warstwę sałaty. Cebulę do sałatki najlepiej dodać przed podaniem gościom, ponieważ z czasem pojawia się niezbyt przyjemny zapach cebuli, który przerywa wszystkie inne składniki.
jeśli salaterka jest bardzo głęboka, układamy wszystkie warstwy dwa razy, z wyjątkiem warstwy pomidorów i zielonej cebuli (są tylko na górze), pokrywając każdą warstwę majonezem.
sałatka okazuje się bardzo jasna i soczysta, natychmiast przyciąga uwagę gości. Możesz dodatkowo ozdobić ziarnami kukurydzy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g