skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto karmelizowane z bananami? Przygotuj jedzenie. Ciasteczka nadają się do każdego kruchego, takiego jak rocznica. Krem jest koniecznie tłusty, co najmniej 33%, naturalny i wysokiej jakości. Również masło, wybierz produkt bez substytutów tłuszczu mlecznego.
Krok 2:
Przygotuj kruchą bazę do ciasta. Ciasteczka za pomocą maszynki do mięsa lub blendera zmiel na okruchy. Możesz użyć wałka do ciasta. Rozpuść masło w dowolny dostępny sposób i ostudź. Połącz okruchy ciasteczek ze stopionym masłem i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie okruchy były mokre.
Krok 3:
Weź dzielony pierścień cukierniczy na przyszłe ciasto, Ustaw średnicę na 18 centymetrów i wlej do środka okruchy nasączone olejem. Ubij okruchy, tworząc spód i boki przyszłego ciasta. Wyjmij formę z podstawą do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie ma pierścienia do ciasta, możesz użyć naczynia do pieczenia o małej średnicy.
Krok 4:
Przygotuj karmel. Wlej granulowany cukier do rondla z grubym dnem, podpal patelnię i rozpuść cukier, aż całkowicie się rozpuści i uzyska ładny bursztynowy kolor.
Krok 5:
Zmniejsz ogień, wlej rozgrzaną ciężką śmietanę i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj sól i gotuj karmel przez kolejne 2 minuty na małym ogniu. Schłodzić karmel do temperatury pokojowej,
Krok 6:
Na kruchej podstawie ułóż schłodzony karmel, odstawiając 1 łyżkę stołową na krem.
Krok 7:
Obierz banany i pokrój w plasterki. Połóż pokrojone banany na Karmelu.
Krok 8:
Przygotuj krem. Ubij schłodzoną śmietanę w mocną pianę, zaczynając od małych obrotów i stopniowo osiągając maksimum. Stopniowo w procesie ubijania wprowadzaj do nich cukier puder.
Krok 9:
Za pomocą miksera wymieszaj miękki ser śmietankowy i zarezerwowany karmel.
Krok 10:
Delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką bitą śmietanę z karmelowym serem śmietankowym.
Krok 11:
Ułóż powstały krem na warstwie bananów, posyp wierzch ciasta kawałkami czekolady. Włóż ciasto na 2 godziny do lodówki, aby ostygło i ustabilizowało się. Następnie podawaj. Smacznego!
do przygotowania kremu jako miękkiego sera polecam użycie sera Philadelphia lub mascarpone, można również użyć innych serów twarogowych, ale muszą być miękkie. Mogą być nawet trochę słone, co doda dodatkowego smaku temu deserowi.
również szczyptę soli można dodać do bazy piasku. Inną bardzo interesującą opcją gotowania byłoby dodanie pokruszonych słonych słomek do kruchego okruchu. Ogólnie rzecz biorąc, wciąż jest tu miejsce do zawrócenia!
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g