Gruziński szpinak phali

cudownie smaczne i niezwykle zdrowe! Danie jest łatwe do przygotowania, okazuje się bardzo piękne Bardzo jasny smak, szczególnie w połączeniu z soczystym granatem! Ciekawa przekąska dla miłośników kuchni gruzińskiej. Uwielbiam odkrywać nowe potrawy, zwłaszcza jeśli jest to kuchnia narodowa. Kuchnia gruzińska, podobnie jak wiele innych, bardzo godnie uzupełniła mój arsenał tak ciekawym daniem, jak phali ze szpinaku. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste.
JulekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 53 % 10 g
węglowodany 26 % 5 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw Wrzuć szpinak z wrzącą wodą, trzymaj tam dokładnie 1 minutę, wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie dobrze spłynąć

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym czasie drobno posiekaj kolendrę, wrzuć ją do młynka

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tutaj wysyłamy orzechy włoskie, sól, chmiel-suneli, mieloną kolendrę, czosnek wyciśnięty przez prasę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel wszystkie składniki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tutaj wysyłamy szpinak, który wyciskamy z nadmiaru wody

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie, kapie kilka kropli octu winnego, wymieszaj

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe danie można podawać na kilka sposobów

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz wylać phali na talerz ze zjeżdżalnią i udekorować ziarnami granatu

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Druga opcja (bardziej mi się podoba!) - z masy szpinakowo-orzechowej zrolować kulki o niewielkich rozmiarach-nieco mniejsze od orzecha włoskiego, ułożyć je na półmisku, również udekorować ziarnami granatu. Radzę spróbować. Smak jest bardzo niezwykły-jasny, pikantny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy