serca z kurczaka z makaronem na patelni

bardzo szybkie, smaczne i pożywne danie obiadowe dla całej rodziny! Serca z kurczaka z makaronem na patelni to jedno z najłatwiejszych i najszybszych dań z podrobów. Nie musisz osobno przygotowywać bazy mięsnej z sosem i przystawką, tylko pół godziny i gotowe pełne danie, którym możesz nakarmić całą rodzinę. Okazuje się smaczne, soczyste i apetyczne – serca z kurczaka są miękkie i delikatne, a makaron jest dobrze nasycony sokiem i aromatem sosu z serc.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 61 % 27 g
207 kcal
IG: 15 / 85 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Dobrze myjemy serca z kurczaka pod bieżącą wodą, kroimy tłuszcz, filmy nożem, kroimy same serca z kurczaka na małe kawałki. Ponownie spłucz, aby usunąć nadmiar krwi i wyrzuć z durszlaka, aby cały płyn był szklany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień, rozgrzej go. Rozłóż cebulę i marchewkę na oleju roślinnym. Smażyć warzywa, aż cebula będzie przezroczysta i marchewka będzie miękka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelnię do marchewki z cebulą wysyłamy ugotowane serca z kurczaka. Smażyć je najpierw na dużym ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aż serca kurczaka będą lekko białe. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj. Następnie wlej trochę wody i dodaj kilka łyżek koncentratu pomidorowego, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, przykrywając patelnię pokrywką. Jednocześnie wlej wodę do rondla.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włącz ogień, dodaj szczyptę soli do wody. Gdy woda się zagotuje, spuść do niej makaron. Makaron można stosować w absolutnie dowolnym kształcie pod względem obecności i smaku, nie wpływa to szczególnie na smak potrawy. Jedyne, smaczniejsze i zdrowsze danie będzie z makaronem z pszenicy durum. Makaron gotujemy przez około 8 minut, aż będzie Al Dente, aby był trochę twardy. Wrzuć je do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Makaron wysyłamy na patelnię do serc z kurczaka z warzywami. Wymieszaj i trzymaj w ogniu przez około 8 minut. Wyłącz ogień. Danie jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj serca z kurczaka z makaronem do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy