pierogi w pierogarni domowej roboty

domowe pierogi w uproszczonej wersji gotowania. Domowe pierogi są zawsze dobre i smaczne. A gotowanie wielu pierogów, aby nakarmić całą rodzinę, jest pracochłonne. Dlatego pierogi pomogą w tej kwestii-szybko i na raz trzy tuziny pierogów!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 60 % 31 g
275 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe pierogi w pierogarni? Przygotuj wskazane produkty. Mięso mielone mam domowej roboty kurczak / wieprzowina, z już dodaną cebulą i czosnkiem. Możesz wziąć dowolne mięso mielone na pierogi. Mąka pszenna jest najwyższej klasy, ilość mąki jest wskazana w przybliżeniu, może być potrzebna nieco więcej-do ciasta i do wałkowania ciasta, układania gotowych pierogów itp. Jajko wziąłem C1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłej wodzie rozpuść sól, w razie potrzeby trochę czarnego mielonego pieprzu. Przesiej 3,5 szklanki mąki pszennej do głębokiej miski, zrób zagłębienie i rozbij do niej czyste surowe jajko kurze. Wymieszaj łyżką lub widelcem. Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłą wodę i sól, olej roślinny i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj mąkę, aby zebrać ciasto w kulkę. Powinien być elastyczny i elastyczny. Zawiń ciasto w torebkę lub folię spożywczą i pozostaw na stole na 30-40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli masz mięso mielone bez cebuli i czosnku, dodaj posiekane warzywa (lepiej drobno posiekać) do mięsa mielonego, dodaj sól i czarny pieprz. Mieszaj równomiernie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pierogi polecam używać metalowego, jest mocniejszy i wygodniejszy w użyciu. Mam w domu tylko plastik. Posyp pierogi mąką - ma to na celu ułatwienie wyciągnięcia gotowych pierogów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wypoczęte ciasto podziel na dwie do trzech części. Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto (część) w cienką warstwę. Posyp ciasto i wałek mąką, aby się nie przykleiło. Rozłóż rozwałkowaną warstwę ciasta na pierogu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Łyżeczką (pół łyżeczki) włóż mięso mielone do wgłębień, lekko topiąc je w cieście. Jednocześnie staraj się nie układać mięsa mielonego na krawędziach wgłębień, w przeciwnym razie pierogi będą kruche i rozpadną się podczas gotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drugą część ciasta rozwałkuj również na cienką warstwę i przykryj nią pierogi z mięsem mielonym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp mąką tę warstwę. Za pomocą wałka do ciasta, najpierw lekko, a następnie mocniej, rozwałkuj ciasto na pierogi. Konieczne jest rozwałkowanie, aby pierogi stały się widoczne na krawędziach pierogów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń nadmiar ciasta. I potrząśnij, obracając pierogi, pierogi na stole. Jeśli okaże się źle (gorzej w plastiku), możesz pomóc rękami bez uszkadzania pierogów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż gotowe pierogi na posypanej mąką desce, nie pozwalając się ze sobą zetknąć. Pierogi można zamrozić, wkładając je najpierw do zamrażarki na desce (lub jeśli jest specjalna komora na pierogi), gdy zamarzną, włóż do torby. I lepiej natychmiast ugotować pierogi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby ugotować pierogi, umieść wodę na dużym ogniu, dodaj sól, liść laurowy i czarny pieprz. Gdy woda się zagotuje, zanurz pierogi jeden po drugim w wodzie, wielokrotnie mieszaj pierogi, aby się nie sklejały. Zmniejsz ogień do średniego i poczekaj, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowe pierogi łyżką cedzakową na talerz i podawaj. Możesz zaoferować śmietanę, świeże zioła. Domowe pierogi można bezpiecznie oferować dzieciom.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach  w tym artykule!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy