skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe pierogi w pierogarni? Przygotuj wskazane produkty. Mięso mielone mam domowej roboty kurczak / wieprzowina, z już dodaną cebulą i czosnkiem. Możesz wziąć dowolne mięso mielone na pierogi. Mąka pszenna jest najwyższej klasy, ilość mąki jest wskazana w przybliżeniu, może być potrzebna nieco więcej-do ciasta i do wałkowania ciasta, układania gotowych pierogów itp. Jajko wziąłem C1.
Krok 2:
W ciepłej wodzie rozpuść sól, w razie potrzeby trochę czarnego mielonego pieprzu. Przesiej 3,5 szklanki mąki pszennej do głębokiej miski, zrób zagłębienie i rozbij do niej czyste surowe jajko kurze. Wymieszaj łyżką lub widelcem. Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 3:
Wlej ciepłą wodę i sól, olej roślinny i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj mąkę, aby zebrać ciasto w kulkę. Powinien być elastyczny i elastyczny. Zawiń ciasto w torebkę lub folię spożywczą i pozostaw na stole na 30-40 minut.
Krok 4:
Jeśli masz mięso mielone bez cebuli i czosnku, dodaj posiekane warzywa (lepiej drobno posiekać) do mięsa mielonego, dodaj sól i czarny pieprz. Mieszaj równomiernie.
Krok 5:
Pierogi polecam używać metalowego, jest mocniejszy i wygodniejszy w użyciu. Mam w domu tylko plastik. Posyp pierogi mąką - ma to na celu ułatwienie wyciągnięcia gotowych pierogów.
Krok 6:
Wypoczęte ciasto podziel na dwie do trzech części. Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto (część) w cienką warstwę. Posyp ciasto i wałek mąką, aby się nie przykleiło. Rozłóż rozwałkowaną warstwę ciasta na pierogu.
Krok 7:
Łyżeczką (pół łyżeczki) włóż mięso mielone do wgłębień, lekko topiąc je w cieście. Jednocześnie staraj się nie układać mięsa mielonego na krawędziach wgłębień, w przeciwnym razie pierogi będą kruche i rozpadną się podczas gotowania.
Krok 8:
Drugą część ciasta rozwałkuj również na cienką warstwę i przykryj nią pierogi z mięsem mielonym.
Krok 9:
Posyp mąką tę warstwę. Za pomocą wałka do ciasta, najpierw lekko, a następnie mocniej, rozwałkuj ciasto na pierogi. Konieczne jest rozwałkowanie, aby pierogi stały się widoczne na krawędziach pierogów.
Krok 10:
Usuń nadmiar ciasta. I potrząśnij, obracając pierogi, pierogi na stole. Jeśli okaże się źle (gorzej w plastiku), możesz pomóc rękami bez uszkadzania pierogów.
Krok 11:
Połóż gotowe pierogi na posypanej mąką desce, nie pozwalając się ze sobą zetknąć. Pierogi można zamrozić, wkładając je najpierw do zamrażarki na desce (lub jeśli jest specjalna komora na pierogi), gdy zamarzną, włóż do torby. I lepiej natychmiast ugotować pierogi.
Krok 12:
Aby ugotować pierogi, umieść wodę na dużym ogniu, dodaj sól, liść laurowy i czarny pieprz. Gdy woda się zagotuje, zanurz pierogi jeden po drugim w wodzie, wielokrotnie mieszaj pierogi, aby się nie sklejały. Zmniejsz ogień do średniego i poczekaj, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
Krok 13:
Wyjmij gotowe pierogi łyżką cedzakową na talerz i podawaj. Możesz zaoferować śmietanę, świeże zioła. Domowe pierogi można bezpiecznie oferować dzieciom.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g