skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić tłuczone ziemniaki, obierz wymaganą ilość ziemniaków. Opłucz go pod bieżącą wodą. Jeśli ziemniaki są duże, pokrój je na pół. Napełnij wodą i rozgrzej. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Podczas gotowania lekko posolić ziemniaki. Gotowość ziemniaków można sprawdzić, nakłuwając je nożem. Jeśli jest gotowy, łatwo przebija się i wyskakuje z noża.
Krok 2:
Odcedź gotowe ziemniaki. Dodaj do niego masło. Zacznij go ugniatać i stopniowo dodawaj ciepłe mleko.
Krok 3:
Zetrzyj ziemniaki do wymaganej konsystencji i wymieszaj z jajkiem.
Krok 4:
W tym samym czasie, gdy gotujesz ziemniaki, zajmij się kurczakiem. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości.
Krok 5:
Usmaż je na gorącej patelni na złoty kolor.
Krok 6:
Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać.
Krok 7:
Dodaj posiekaną cebulę do smażonego mięsa z kurczaka. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż wszystko razem przez kilka minut. Posolić mięso i dodać trochę przyprawy.
Krok 8:
Następnie wlej śmietanę na patelnię do mięsa, dodaj posiekany czosnek i drobno posiekany koperek. Wszystko dobrze wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 9:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Następnie posyp bułką tartą.
Krok 10:
Rozłóż tłuczone ziemniaki do połowy naczynia do pieczenia. Wygładź szpatułką.
Krok 11:
Rozłóż całe nadzienie z kurczaka. Rozłóż równomiernie na tłuczonych ziemniakach.
Krok 12:
Posyp obficie serem startym na średniej tarce. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 30 minut.
Krok 13:
Podawaj gotowe danie na gorąco. Smacznego!
każda gospodyni domowa powinna mieć przepisy na Gotowanie różnych zapiekanek, w tym ziemniaków. Można z niego przygotować ogromną liczbę potraw. I możesz urozmaicić, dodając mięso do Dania. W razie potrzeby do zapiekanki można również dodać grzyby lub pomidory. Spróbuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal / 100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal / 100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal / 100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g