puree ziemniaczane z kurczakiem w piekarniku

świetny przepis na obfitą zapiekankę ziemniaczaną! Taka obfita i smaczna zapiekanka może z łatwością nakarmić całą rodzinę. Możesz gotować nie tylko z kurczakiem. Możesz także użyć wieprzowiny, jagnięciny lub cielęciny.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 46 % 6 g
74 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić tłuczone ziemniaki, obierz wymaganą ilość ziemniaków. Opłucz go pod bieżącą wodą. Jeśli ziemniaki są duże, pokrój je na pół. Napełnij wodą i rozgrzej. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Podczas gotowania lekko posolić ziemniaki. Gotowość ziemniaków można sprawdzić, nakłuwając je nożem. Jeśli jest gotowy, łatwo przebija się i wyskakuje z noża.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odcedź gotowe ziemniaki. Dodaj do niego masło. Zacznij go ugniatać i stopniowo dodawaj ciepłe mleko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ziemniaki do wymaganej konsystencji i wymieszaj z jajkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym samym czasie, gdy gotujesz ziemniaki, zajmij się kurczakiem. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usmaż je na gorącej patelni na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekaną cebulę do smażonego mięsa z kurczaka. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż wszystko razem przez kilka minut. Posolić mięso i dodać trochę przyprawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej śmietanę na patelnię do mięsa, dodaj posiekany czosnek i drobno posiekany koperek. Wszystko dobrze wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Następnie posyp bułką tartą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż tłuczone ziemniaki do połowy naczynia do pieczenia. Wygładź szpatułką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż całe nadzienie z kurczaka. Rozłóż równomiernie na tłuczonych ziemniakach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp obficie serem startym na średniej tarce. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj gotowe danie na gorąco. Smacznego!

każda gospodyni domowa powinna mieć przepisy na Gotowanie różnych zapiekanek, w tym ziemniaków. Można z niego przygotować ogromną liczbę potraw. I możesz urozmaicić, dodając mięso do Dania. W razie potrzeby do zapiekanki można również dodać grzyby lub pomidory. Spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal / 100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal / 100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal / 100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy