Fettuccine z krewetkami w sosie śmietanowym

danie jest idealne na romantyczną kolację. To danie w tej czy innej odmianie znajduje się w menu każdej kawiarni. Dlatego dzisiaj zorganizujemy restaurację w domu i sami przygotujemy makaron z krewetkami w sosie śmietanowym. Przy pewnych umiejętnościach możesz ugotować taki makaron w dosłownie pół godziny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 35 % 13 g
242 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do Dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krewetki rozmrozić i obrać. Przepis podaje masę netto krewetek po obraniu. Dlatego weź owoce morza z zapasem. Jeśli masz krewetki z głową i skorupą, to około 550 g, jeśli bez głowy, ale ze skorupą i ogonami, wystarczy 400 g. !!! Nie spiesz się, aby wyrzucić czyszczenia. Można z nich zrobić pyszną zupę*.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej kawałek masła, włóż krewetki i smaż, mieszając, przez około 4 minuty. Krewetki lekko posolić i przełożyć na talerz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia krewetek w rondlu zagotuj dużą ilość wody i Posol ją. Zanurz fettuccine we wrzącej wodzie i ponownie zagotuj wodę. Gotuj przez około 6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając makaron, aby nie przykleił się do dna garnka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania makaronu przygotuj sos.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię i smaż na nim czosnek przez około 1 minutę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wino i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i mielony pieprz. Doprowadzić sos do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Fettuccine gotować w dużej ilości wody przez około 6 minut do stopnia al dente. Złóż gotowy makaron i durszlak i pozwól wodzie spłynąć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni do sosu włóż makaron i smażone krewetki. Podgrzej wszystko razem, mieszając, przez kilka minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zetrzyj parmezan na drobnej lub średniej tarce. Lepiej oczywiście użyć dojrzałego sera z niewielką ilością wilgoci w środku. Ale odpowiedni jest również młody parmezan, który jest bardzo podobny do zwykłego sera, ale ma specyficzny smak.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż makaron na talerzach i podawaj posypany startym parmezanem. Smacznego!

z pewnością wielu słyszało, że niektórych zużytych produktów nie należy wyrzucać, mogą się przydać do innych potraw.

na przykład, jeśli przygotowujesz drugie danie z krewetek i masz dużo do zrobienia, możesz zrobić świetne zupa biszkoptowa . Otrzymasz prawdziwy monobed z owoców morza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Fettuccine - 280   kcal/100g

Podobne przepisy