skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do Dania.
Krok 2:
Krewetki rozmrozić i obrać. Przepis podaje masę netto krewetek po obraniu. Dlatego weź owoce morza z zapasem. Jeśli masz krewetki z głową i skorupą, to około 550 g, jeśli bez głowy, ale ze skorupą i ogonami, wystarczy 400 g. !!! Nie spiesz się, aby wyrzucić czyszczenia. Można z nich zrobić pyszną zupę*.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej kawałek masła, włóż krewetki i smaż, mieszając, przez około 4 minuty. Krewetki lekko posolić i przełożyć na talerz.
Krok 4:
Podczas smażenia krewetek w rondlu zagotuj dużą ilość wody i Posol ją. Zanurz fettuccine we wrzącej wodzie i ponownie zagotuj wodę. Gotuj przez około 6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając makaron, aby nie przykleił się do dna garnka.
Krok 5:
Podczas gotowania makaronu przygotuj sos.
Krok 6:
Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię i smaż na nim czosnek przez około 1 minutę.
Krok 8:
Wlej wino i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 minuty.
Krok 9:
Dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i mielony pieprz. Doprowadzić sos do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 10:
Fettuccine gotować w dużej ilości wody przez około 6 minut do stopnia al dente. Złóż gotowy makaron i durszlak i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 11:
Na patelni do sosu włóż makaron i smażone krewetki. Podgrzej wszystko razem, mieszając, przez kilka minut.
Krok 12:
Zetrzyj parmezan na drobnej lub średniej tarce. Lepiej oczywiście użyć dojrzałego sera z niewielką ilością wilgoci w środku. Ale odpowiedni jest również młody parmezan, który jest bardzo podobny do zwykłego sera, ale ma specyficzny smak.
Krok 13:
Rozłóż makaron na talerzach i podawaj posypany startym parmezanem. Smacznego!
z pewnością wielu słyszało, że niektórych zużytych produktów nie należy wyrzucać, mogą się przydać do innych potraw.
na przykład, jeśli przygotowujesz drugie danie z krewetek i masz dużo do zrobienia, możesz zrobić świetne zupa biszkoptowa . Otrzymasz prawdziwy monobed z owoców morza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Fettuccine - 280 kcal/100g