skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na makaron z warzywami i kurczakiem na liście. Możesz wziąć dowolny makaron: pszeniczny lub gryczany, długi, wąski lub szeroki. Najważniejsze jest to, że produkt jest wysokiej jakości, makaron powinien być kremowy i gładki, szklisty na załamaniu. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w małe kostki. Mięso ponownie spłukujemy czystą wodą i wrzucamy do durszlaka, aby woda była całkowicie szklana.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w pióra.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na tarce do marchwi koreańskiej.
Krok 4:
Umyj paprykę, pokrój łodygę z nasionami, pokrój miąższ w paski lub kostki.
Krok 5:
Bakłażany myjemy i kroimy w paski lub kostki, wkładamy do miski, lekko dodajemy i pozwalamy warzywom wypuścić sok. Następnie myjemy warzywa czystą wodą, aby usunąć nadmiar goryczy.
Krok 6:
Moja cukinia, pokrojona w kostkę. Kapustę brokułową dzielimy na kwiatostany i gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Jeśli używamy mrożonych brokułów, nie musisz ich gotować.
Krok 7:
Wlej oliwę z oliwek na patelnię. Włącz ogień, połóż ugotowaną cebulę i marchewkę na oleju. Smaż je na średnim ogniu, aż będą miękkie. Wysyłamy kurczaka do warzyw, mieszamy i kontynuujemy smażenie mięsa z warzywami na średnim ogniu, mieszając, aż kurczak zmieni kolor na biały.
Krok 8:
Następnie rozłóż paprykę, brokuły i bakłażany na patelni, wymieszaj i smaż na małym ogniu przez około 5 minut pod pokrywką. W międzyczasie ugotuj makaron. Głównym sekretem uzyskania pysznego dania jest prawidłowe przygotowanie makaronu, aby nie był sklejony i lepki.
Krok 9:
W tym celu ważne jest, aby wybrać odpowiedni stosunek suchego makaronu do wody. Garnek do gotowania makaronu należy wziąć szeroki z grubym dnem, napełnić zimną przefiltrowaną wodą w ilości jednego litra wody na 100 g produktu. Wodę należy solić natychmiast lub w ogóle nie solić, jeśli zapomnisz, w żadnym wypadku nie należy dodawać soli, gdy makaron jest zanurzony w wodzie. Włóż makaron do już wrzącej wody. Gotuj makaron do stanu al dente.
Krok 10:
Spuść wodę, wyślij makaron na patelnię z kurczakiem i warzywami, wymieszaj. Dodaj przyprawy: sól, czarny i czerwony mielony pieprz do smaku, czosnek przepuszczony przez prasę. Jeszcze raz wymieszaj. Wlej gotowy sos teriyaki lub inny do smaku.
Krok 11:
Wymieszaj i smaż na małym ogniu przez kolejne kilka minut bez przykrywania patelni pokrywką.
Krok 12:
Danie jest gotowe. Posyp go posiekanymi świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g