makaron z kurczakiem i warzywami w sosie

łatwe i szybkie w przygotowaniu danie! Makaron z kurczakiem i warzywami z sosem jest teraz dość popularnym daniem. Z jednej strony jest bardzo prosty i szybki W PRZYGOTOWANIU, co lubi wiele gospodyń domowych, az drugiej strony okazuje się pełnoprawne i bardzo smaczne danie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 23 % 5 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na makaron z warzywami i kurczakiem na liście. Możesz wziąć dowolny makaron: pszeniczny lub gryczany, długi, wąski lub szeroki. Najważniejsze jest to, że produkt jest wysokiej jakości, makaron powinien być kremowy i gładki, szklisty na załamaniu. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w małe kostki. Mięso ponownie spłukujemy czystą wodą i wrzucamy do durszlaka, aby woda była całkowicie szklana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w pióra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na tarce do marchwi koreańskiej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj paprykę, pokrój łodygę z nasionami, pokrój miąższ w paski lub kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bakłażany myjemy i kroimy w paski lub kostki, wkładamy do miski, lekko dodajemy i pozwalamy warzywom wypuścić sok. Następnie myjemy warzywa czystą wodą, aby usunąć nadmiar goryczy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Moja cukinia, pokrojona w kostkę. Kapustę brokułową dzielimy na kwiatostany i gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Jeśli używamy mrożonych brokułów, nie musisz ich gotować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej oliwę z oliwek na patelnię. Włącz ogień, połóż ugotowaną cebulę i marchewkę na oleju. Smaż je na średnim ogniu, aż będą miękkie. Wysyłamy kurczaka do warzyw, mieszamy i kontynuujemy smażenie mięsa z warzywami na średnim ogniu, mieszając, aż kurczak zmieni kolor na biały.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozłóż paprykę, brokuły i bakłażany na patelni, wymieszaj i smaż na małym ogniu przez około 5 minut pod pokrywką. W międzyczasie ugotuj makaron. Głównym sekretem uzyskania pysznego dania jest prawidłowe przygotowanie makaronu, aby nie był sklejony i lepki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym celu ważne jest, aby wybrać odpowiedni stosunek suchego makaronu do wody. Garnek do gotowania makaronu należy wziąć szeroki z grubym dnem, napełnić zimną przefiltrowaną wodą w ilości jednego litra wody na 100 g produktu. Wodę należy solić natychmiast lub w ogóle nie solić, jeśli zapomnisz, w żadnym wypadku nie należy dodawać soli, gdy makaron jest zanurzony w wodzie. Włóż makaron do już wrzącej wody. Gotuj makaron do stanu al dente.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Spuść wodę, wyślij makaron na patelnię z kurczakiem i warzywami, wymieszaj. Dodaj przyprawy: sól, czarny i czerwony mielony pieprz do smaku, czosnek przepuszczony przez prasę. Jeszcze raz wymieszaj. Wlej gotowy sos teriyaki lub inny do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj i smaż na małym ogniu przez kolejne kilka minut bez przykrywania patelni pokrywką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Danie jest gotowe. Posyp go posiekanymi świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy