Sałatka Mimoza z jabłkiem i serem

goście będą bardzo zadowoleni! Prosty przepis na niesamowicie pyszną sałatkę! Ta sałatka nazywa się" mimozą", ponieważ bardzo przypomina wiosenny puszysty kwiat. Istnieje wiele odmian na temat kulinarnego przepisu na tę sałatkę. Proponuję moją wersję sałatki Mimoza - z jabłkiem.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 31 % 8 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Mimoza z jabłkiem i serem? Przygotuj składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwsza warstwa: ryba rozgnieciona widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie majonez, ziemniaki, majonez, cebula

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Białko,majonez

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłko,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Parmezan.Powtórz warstwy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I na wierzchu zmiażdżone żółtko.Wyślij na zimno na kilka godzin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

jajka kurze ugotuj na twardo, a ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź sok z różowego łososia i zetrzyj widelcem. Następnie polecam oryginalne serwowanie sałatki za pomocą foremek do pieczenia ciastek, jeśli nie ma ich pod ręką, możesz użyć folii. Z folii Wytnij 5 pasków o szerokości około 10 cm. Okazuje się, że jest to dość gęsty pasek o szerokości około 2 cm, a następnie zachodzą na siebie, aby utworzyć pierścień. Ułóż pierścienie na talerzu w losowej kolejności. Cóż, teraz zaczynamy układać warstwy sałaty o grubości 2 mm w pierścieniach. pierwsza warstwa różowego łososia, posmarowana niewielką ilością majonezu(dla każdej formy pół łyżeczki). Aby ułatwić układanie warstw, zetrzyj wszystkie składniki sałatki (ziemniaki, ser, białko jaj) na drobnej tarce. Następna warstwa to ziemniaki posmarowane majonezem. Drobno posiekaj białą słodką cebulę i włóż połowę tej ilości do foremek. Następnie znajduje się warstwa białka posmarowana majonezem. Następnie obierz jabłko, zetrzyj połowę na drobnej tarce i włóż do foremek. Połóż warstwę startego parmezanu na jabłkach. Jeszcze raz powtórz warstwy: różowy łosoś, majonez, ziemniaki, majonez, cebula, białko jaja, majonez, jabłko, ser, majonez. Ostatnią warstwą sałaty są starte żółtka. Wyślij sałatkę do lodówki na kilka godzin. Po upływie czasu wyjmij talerz, usuń folię, udekoruj sałatkę natką pietruszki. Sałatka "Mimoza" z parmezanem i jabłkiem będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Również ten delikatny i lekki posiłek można przygotować na romantyczną kolację.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal / 100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy