skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Mimoza z jabłkiem i serem? Przygotuj składniki
Krok 2:
Pierwsza warstwa: ryba rozgnieciona widelcem.
Krok 3:
Następnie majonez, ziemniaki, majonez, cebula
Krok 4:
Białko,majonez
Krok 5:
Jabłko,
Krok 6:
Parmezan.Powtórz warstwy.
Krok 7:
I na wierzchu zmiażdżone żółtko.Wyślij na zimno na kilka godzin.
Krok 8:
jajka kurze ugotuj na twardo, a ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź sok z różowego łososia i zetrzyj widelcem. Następnie polecam oryginalne serwowanie sałatki za pomocą foremek do pieczenia ciastek, jeśli nie ma ich pod ręką, możesz użyć folii. Z folii Wytnij 5 pasków o szerokości około 10 cm. Okazuje się, że jest to dość gęsty pasek o szerokości około 2 cm, a następnie zachodzą na siebie, aby utworzyć pierścień. Ułóż pierścienie na talerzu w losowej kolejności. Cóż, teraz zaczynamy układać warstwy sałaty o grubości 2 mm w pierścieniach. pierwsza warstwa różowego łososia, posmarowana niewielką ilością majonezu(dla każdej formy pół łyżeczki). Aby ułatwić układanie warstw, zetrzyj wszystkie składniki sałatki (ziemniaki, ser, białko jaj) na drobnej tarce. Następna warstwa to ziemniaki posmarowane majonezem. Drobno posiekaj białą słodką cebulę i włóż połowę tej ilości do foremek. Następnie znajduje się warstwa białka posmarowana majonezem. Następnie obierz jabłko, zetrzyj połowę na drobnej tarce i włóż do foremek. Połóż warstwę startego parmezanu na jabłkach. Jeszcze raz powtórz warstwy: różowy łosoś, majonez, ziemniaki, majonez, cebula, białko jaja, majonez, jabłko, ser, majonez. Ostatnią warstwą sałaty są starte żółtka. Wyślij sałatkę do lodówki na kilka godzin. Po upływie czasu wyjmij talerz, usuń folię, udekoruj sałatkę natką pietruszki. Sałatka "Mimoza" z parmezanem i jabłkiem będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Również ten delikatny i lekki posiłek można przygotować na romantyczną kolację.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal / 100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal / 100g