Sałatka sygnalizacja świetlna ser jabłka papryka

Jasna sałatka witaminowa ma na celu podniesienie nastroju! Pyszna i piękna sałatka! Danie jest dietetyczne, lekkie, a jednocześnie satysfakcjonujące. Obfitość różnych warzyw naładuje nas witaminami, energią i zapewni doskonały nastrój. Danie wygląda elegancko, dlatego można je podać na świątecznym stole.
tanya231Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 11 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 14 % 4 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z papryką i kurczakiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Papryka weź różne kolory, aby rozjaśnić sałatkę. W razie potrzeby rozmrozić filety z kurczaka na dolnej półce lodówki. Opłucz, oczyść z folii i tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak gotować pierś z kurczaka? Wlej około 1,5 litra wody do rondla. Gdy się zagotuje, sól (około 0,5 łyżki soli) i wyślij tam mięso. Do smaku można dodać ziarna pieprzu (3-4 szt.) i liść laurowy. Gotuj pod przykryciem (około 20 minut po ugotowaniu). Jeśli filet można łatwo przebić nożem, jest gotowy. Aby mięso zachowało swoją soczystość, ostudź w bulionie. Następnie wyjmij, osusz papierowymi serwetkami. Pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj żółtą, czerwoną i zieloną paprykę. Umyj, osusz ręcznikami papierowymi. Oczyść nasiona, usuwając szypułki. Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz pokrój żółtą paprykę i przenieś ją do osobnej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekana zielona papryka jest również wysyłana do osobnego pojemnika. Paprykę można pokroić nie tylko w kwadraty, ale także w cienkie paski, jak chcesz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój twardy ser w drobną kostkę. Odpowiedni jest każdy ser, najważniejsze jest to, że jest smaczny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jabłko wybierz słodko-kwaśne, lepiej zielone. Opłucz, osusz, pokrój na pół, Wytnij rdzeń. Pokroić w kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj, osusz pietruszkę serwetkami. Zmiel go nożem. Zostaw kilka gałązek do dekoracji.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W salaterce połącz wszystkie posiekane składniki (kurczak, papryka, ser, jabłko i zioła). Wymieszaj zawartość. Ważne! Nie dodawaj całej papryki. Pozostaw około jednej trzeciej każdego koloru do dekoracji bez ich mieszania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj sos. W osobnym pojemniku wymieszaj majonez i śmietanę. Lekko ubij miksturę widelcem. Dopraw sałatkę i jeszcze raz wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na płaskim talerzu można ułożyć umytą i wysuszoną ręcznikami papierowymi sałatę liściastą. Połóż na nim sałatkę ze zjeżdżalnią, nadaj jej owalny kształt. Posyp posiekanymi ziołami. Na wierzchu ułóż kolejno zieloną, żółtą, a następnie czerwoną paprykę, jak na światłach. Udekoruj liśćmi pietruszki. Pozostaw sałatkę na 20 minut i podawaj. Smacznego!

do sałatki możesz dodać koreańską marchewkę. Doda nie tylko koloru potrawie, ale także ostrości smaku.

polecam samodzielne przygotowanie majonezu, będzie smaczniejszy i zdrowszy. Opcje domowych przepisów na majonez znajdziesz tutaj

jeśli z jakiegoś powodu nie jesz majonezu, dopraw sałatkę tylko kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym bez dodatków.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy