skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z papryką i kurczakiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Papryka weź różne kolory, aby rozjaśnić sałatkę. W razie potrzeby rozmrozić filety z kurczaka na dolnej półce lodówki. Opłucz, oczyść z folii i tłuszczu.
Krok 2:
Jak gotować pierś z kurczaka? Wlej około 1,5 litra wody do rondla. Gdy się zagotuje, sól (około 0,5 łyżki soli) i wyślij tam mięso. Do smaku można dodać ziarna pieprzu (3-4 szt.) i liść laurowy. Gotuj pod przykryciem (około 20 minut po ugotowaniu). Jeśli filet można łatwo przebić nożem, jest gotowy. Aby mięso zachowało swoją soczystość, ostudź w bulionie. Następnie wyjmij, osusz papierowymi serwetkami. Pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Umyj żółtą, czerwoną i zieloną paprykę. Umyj, osusz ręcznikami papierowymi. Oczyść nasiona, usuwając szypułki. Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski.
Krok 4:
Teraz pokrój żółtą paprykę i przenieś ją do osobnej miski.
Krok 5:
Posiekana zielona papryka jest również wysyłana do osobnego pojemnika. Paprykę można pokroić nie tylko w kwadraty, ale także w cienkie paski, jak chcesz.
Krok 6:
Pokrój twardy ser w drobną kostkę. Odpowiedni jest każdy ser, najważniejsze jest to, że jest smaczny.
Krok 7:
Jabłko wybierz słodko-kwaśne, lepiej zielone. Opłucz, osusz, pokrój na pół, Wytnij rdzeń. Pokroić w kostkę.
Krok 8:
Umyj, osusz pietruszkę serwetkami. Zmiel go nożem. Zostaw kilka gałązek do dekoracji.
Krok 9:
W salaterce połącz wszystkie posiekane składniki (kurczak, papryka, ser, jabłko i zioła). Wymieszaj zawartość. Ważne! Nie dodawaj całej papryki. Pozostaw około jednej trzeciej każdego koloru do dekoracji bez ich mieszania.
Krok 10:
Przygotuj sos. W osobnym pojemniku wymieszaj majonez i śmietanę. Lekko ubij miksturę widelcem. Dopraw sałatkę i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 11:
Na płaskim talerzu można ułożyć umytą i wysuszoną ręcznikami papierowymi sałatę liściastą. Połóż na nim sałatkę ze zjeżdżalnią, nadaj jej owalny kształt. Posyp posiekanymi ziołami. Na wierzchu ułóż kolejno zieloną, żółtą, a następnie czerwoną paprykę, jak na światłach. Udekoruj liśćmi pietruszki. Pozostaw sałatkę na 20 minut i podawaj. Smacznego!
do sałatki możesz dodać koreańską marchewkę. Doda nie tylko koloru potrawie, ale także ostrości smaku.
polecam samodzielne przygotowanie majonezu, będzie smaczniejszy i zdrowszy. Opcje domowych przepisów na majonez znajdziesz tutaj
jeśli z jakiegoś powodu nie jesz majonezu, dopraw sałatkę tylko kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym bez dodatków.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g