skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na budyń. W razie potrzeby i smaku kompozycję można rozszerzyć, zmniejszyć lub zmienić. W niektórych przepisach do budyniu dodaje się starte warzywa, owoce, świeże jagody, ale to kwestia gustu. Najważniejsze jest obecność suszonych owoców, które należy wcześniej przygotować.
Krok 2:
Moje suszone owoce, pozwól wodzie spłynąć i namocz je w napoju alkoholowym, najlepiej w koniaku, na noc.
Krok 3:
Orzechy włoskie są myte, suszone w kuchence mikrofalowej i drobno kruszone wałkiem do ciasta lub w młynku do kawy.
Krok 4:
Włóż zmiękczone masło do miski. Dodaj cukier. Ubij je razem, aż będą gładkie.
Krok 5:
Wbijamy jaja kurze, ponownie ubijamy mikserem lub ręczną trzepaczką.
Krok 6:
W mleku rozpuszczamy miód, jeśli miód jest kandyzowany, można go stopić w łaźni wodnej lub wymieszać z ciepłym mlekiem i ostudzić.
Krok 7:
Wlej mieszankę miodowo-mleczną do miski z masłem jajecznym. Wlej tam olej roślinny. Dodaj szczyptę cynamonu i waniliny, zmielone migdały, proszek imbirowy i sól. Wlej przesianą mąkę, ponownie wymieszaj masę, ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Krok 8:
Miękisz białego chleba mielimy na okruchy, lepiej użyć wczorajszego chleba.
Krok 9:
Włóż suszone owoce namoczone w koniaku do ciasta, wlej resztki koniaku, w którym suszone owoce zostały namoczone. Dodaj bułkę tartą, posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj ciasto. Powinieneś uzyskać dość gęstą i gęstą masę.
Krok 10:
Pokrywamy ognioodporną formę folią, smarujemy ją masłem.
Krok 11:
Rozłóż masę budyniową łyżką. Mocno ubijamy łyżką, aby w środku nie tworzyły się puste przestrzenie.
Krok 12:
Na górze formy dokręcamy folią. Formę wkładamy do rondla z wrzącą wodą. Woda powinna zakrywać formę tylko jedną czwartą jej wysokości. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj budyń przez około 5 godzin (w zależności od jego wielkości i ilości składników). Woda musi być okresowo dodawana.
Krok 13:
Budyń wyjmujemy z formy, nasączamy koniakiem. Zostawiamy go na jeden dzień w zimnym miejscu. Podajemy do stołu, posypując cukrem pudrem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Mieszanka suszonych owoców - 250 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g