angielski świąteczny pudding

tradycyjny angielski świąteczny deser na Boże Narodzenie! Każdy kraj ma swoje własne tradycje dotyczące świąt, przygotowywania i serwowania potraw na określone wydarzenie. W Anglii budyń jest przygotowywany na Boże Narodzenie, które jest głównym daniem świątecznego stołu. Zaczyna się gotować dwa miesiące przed Bożym Narodzeniem, aby się zaparzył, uważa się, że im dłużej stoi, tym jaśniejszy i bardziej wyrafinowany staje się jego smak. Jest jednak bardzo smaczny i zaraz po ugotowaniu, gdy jest świeży.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 27 % 16 g
węglowodany 64 % 38 g
324 kcal
IG: 5 / 55 / 39

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na budyń. W razie potrzeby i smaku kompozycję można rozszerzyć, zmniejszyć lub zmienić. W niektórych przepisach do budyniu dodaje się starte warzywa, owoce, świeże jagody, ale to kwestia gustu. Najważniejsze jest obecność suszonych owoców, które należy wcześniej przygotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moje suszone owoce, pozwól wodzie spłynąć i namocz je w napoju alkoholowym, najlepiej w koniaku, na noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Orzechy włoskie są myte, suszone w kuchence mikrofalowej i drobno kruszone wałkiem do ciasta lub w młynku do kawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż zmiękczone masło do miski. Dodaj cukier. Ubij je razem, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wbijamy jaja kurze, ponownie ubijamy mikserem lub ręczną trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W mleku rozpuszczamy miód, jeśli miód jest kandyzowany, można go stopić w łaźni wodnej lub wymieszać z ciepłym mlekiem i ostudzić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszankę miodowo-mleczną do miski z masłem jajecznym. Wlej tam olej roślinny. Dodaj szczyptę cynamonu i waniliny, zmielone migdały, proszek imbirowy i sól. Wlej przesianą mąkę, ponownie wymieszaj masę, ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Miękisz białego chleba mielimy na okruchy, lepiej użyć wczorajszego chleba.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż suszone owoce namoczone w koniaku do ciasta, wlej resztki koniaku, w którym suszone owoce zostały namoczone. Dodaj bułkę tartą, posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj ciasto. Powinieneś uzyskać dość gęstą i gęstą masę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrywamy ognioodporną formę folią, smarujemy ją masłem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż masę budyniową łyżką. Mocno ubijamy łyżką, aby w środku nie tworzyły się puste przestrzenie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na górze formy dokręcamy folią. Formę wkładamy do rondla z wrzącą wodą. Woda powinna zakrywać formę tylko jedną czwartą jej wysokości. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj budyń przez około 5 godzin (w zależności od jego wielkości i ilości składników). Woda musi być okresowo dodawana.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Budyń wyjmujemy z formy, nasączamy koniakiem. Zostawiamy go na jeden dzień w zimnym miejscu. Podajemy do stołu, posypując cukrem pudrem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Mieszanka suszonych owoców - 250   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy