skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pastę Penne Arabiata? Przygotuj jedzenie. Chili wziąłem jako przyprawę. Sos do makaronu przygotowuje się bardzo szybko, więc natychmiast przed rozpoczęciem gotowania postaw garnek z wodą na ogniu. Powinno być dużo wody, na każde 100 gramów pasty - 1 litr wody.
Krok 2:
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Jeśli używasz chili w strąkach, pokrój je w pierścienie. Pozostawienie nasion, czy nie, jest kwestią gustu, będzie z nimi znacznie ostrzejsze.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, włóż czosnek i pieprz. Smaż je na małym ogniu, mieszając przez kilka minut. Czosnek powinien być złoty.
Krok 4:
Dodaj pomidory na patelnię. Mam rozdrobniony miąższ pomidora. Możesz również użyć świeżych pomidorów, najpierw obierając je ze skóry i drobno siekając. Sól do smaku. Wymieszaj i pozostaw sos do gotowania na małym ogniu przez 5-10 minut, aż zgęstnieje.
Krok 5:
W międzyczasie woda się zagotuje. Dodaj sól, wrzuć makaron. Gotuj je zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Lepiej jest skrócić czas gotowania o minutę, aby makaron pozostał lekko twardy, jak mówią Włosi, al dente - na ząbku.
Krok 6:
Gotowy makaron wrzuć do durszlaka, a następnie natychmiast włóż do sosu na patelnię. Wymieszaj i przytrzymaj przez kilka minut nad ogniem. Następnie podawaj makaron na stole, układając na talerzach i posypując startym serem. Smacznego!
SOS okazał się naprawdę bardzo ostry. Jeśli jesteś miłośnikiem chili-Gorąco polecam! Ostrość można zmieniać jego ilością. Jeśli weźmiesz świeżą paprykę, usuwając z niej nasiona, możesz zmniejszyć ogień potrawy. Wziąłem suche chili, które składa się głównie z jego nasion i było nam bardzo gorąco!
pomidory w puszkach są świetne jako baza pomidorowa — puree lub kawałki, są teraz sprzedawane wszędzie, zawierają tylko miąższ, bez soli i innych konserwantów. Ale możesz wziąć pomidory we własnym soku, a następnie po prostu nie solić sosu. I bezpośrednio na patelni rozgnieć je widelcem.
sos jest również przygotowywany ze świeżych pomidorów. Aby to zrobić, musisz usunąć z nich skórę. Pokrój pomidora na krzyż i zanurz na minutę we wrzącej wodzie, skórka bardzo łatwo zejdzie. Następnie pozostaje tylko pokroić miąższ.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Penne - 330 kcal/100g