pasta penne Arabiata

Oryginalny, pikantny, pikantny i pikantny, na obiad! Makaron penne Arabiata to danie kuchni włoskiej. Arabiata w tłumaczeniu oznacza "wściekły". Makaron ma swoją nazwę właśnie ze względu na ostry sos, do którego dodaje się dużą ilość chili. Tradycyjnie jest przygotowywany z makaronu z piór — Penne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 70 % 37 g
252 kcal
IG: 76 / 24 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pastę Penne Arabiata? Przygotuj jedzenie. Chili wziąłem jako przyprawę. Sos do makaronu przygotowuje się bardzo szybko, więc natychmiast przed rozpoczęciem gotowania postaw garnek z wodą na ogniu. Powinno być dużo wody, na każde 100 gramów pasty - 1 litr wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Jeśli używasz chili w strąkach, pokrój je w pierścienie. Pozostawienie nasion, czy nie, jest kwestią gustu, będzie z nimi znacznie ostrzejsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, włóż czosnek i pieprz. Smaż je na małym ogniu, mieszając przez kilka minut. Czosnek powinien być złoty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pomidory na patelnię. Mam rozdrobniony miąższ pomidora. Możesz również użyć świeżych pomidorów, najpierw obierając je ze skóry i drobno siekając. Sól do smaku. Wymieszaj i pozostaw sos do gotowania na małym ogniu przez 5-10 minut, aż zgęstnieje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie woda się zagotuje. Dodaj sól, wrzuć makaron. Gotuj je zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Lepiej jest skrócić czas gotowania o minutę, aby makaron pozostał lekko twardy, jak mówią Włosi, al dente - na ząbku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy makaron wrzuć do durszlaka, a następnie natychmiast włóż do sosu na patelnię. Wymieszaj i przytrzymaj przez kilka minut nad ogniem. Następnie podawaj makaron na stole, układając na talerzach i posypując startym serem. Smacznego!

SOS okazał się naprawdę bardzo ostry. Jeśli jesteś miłośnikiem chili-Gorąco polecam! Ostrość można zmieniać jego ilością. Jeśli weźmiesz świeżą paprykę, usuwając z niej nasiona, możesz zmniejszyć ogień potrawy. Wziąłem suche chili, które składa się głównie z jego nasion i było nam bardzo gorąco!
pomidory w puszkach są świetne jako baza pomidorowa — puree lub kawałki, są teraz sprzedawane wszędzie, zawierają tylko miąższ, bez soli i innych konserwantów. Ale możesz wziąć pomidory we własnym soku, a następnie po prostu nie solić sosu. I bezpośrednio na patelni rozgnieć je widelcem.
sos jest również przygotowywany ze świeżych pomidorów. Aby to zrobić, musisz usunąć z nich skórę. Pokrój pomidora na krzyż i zanurz na minutę we wrzącej wodzie, skórka bardzo łatwo zejdzie. Następnie pozostaje tylko pokroić miąższ.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Penne - 330   kcal/100g

Podobne przepisy