skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować puree z kurczaka z czosnkiem? Przygotuj jedzenie. Weź dowolny filet, odpowiedni zarówno z piersi, jak i z innych części. Korzeń selera potrzebuje małego rozmiaru.
Krok 2:
Dobrze umyj, oczyść i grubo posiekaj warzywa.
Krok 3:
Włóż warzywa do garnka i przykryj czystą zimną wodą, dodaj łodygi zieleni, kilka kawałków imbiru i gotuj wszystko do połowy, około 15 minut. Możesz wziąć dowolne warzywa, według smaku lub dostępności.
Krok 4:
Zanurz filet z kurczaka we wrzącym bulionie, gotuj bulion przez kolejne 15 minut na małym ogniu. Posolić. W tym czasie warzywa powinny być całkowicie ugotowane. Filet wystarczy na ten czas — okaże się soczysty, ponieważ został wrzucony do wrzącego bulionu. Mięso jest niejako zapieczętowane, zachowując wszystkie soki w środku.
Krok 5:
Po upływie czasu wyjmij imbir i łodygi zieleni z bulionu, wyrzuć je. Umieść warzywa w misce blendera.
Krok 6:
Zmiksuj warzywa blenderem.
Krok 7:
Dodaj trochę bulionu,aby uzyskać bardziej równomierne puree.
Krok 8:
Wlej przecier warzywny do bulionu, zagotuj.
Krok 9:
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. Obierz ząbki czosnku.
Krok 10:
Stopniowo wprowadzaj ser do zupy, ciągle mieszając, aby ser nie osiadł na dnie.
Krok 11:
Przełóż czosnek przez prasę.
Krok 12:
Dopraw zupę posiekanym czosnkiem i podgrzej ją jeszcze trochę.
Krok 13:
Filet z kurczaka pokroić w kostkę — można go podawać samodzielnie lub zanurzyć w zupie. Podawaj zupę puree ze śmietaną i świeżymi ziołami —będzie jeszcze smaczniejsza. Smacznego!
zupa z kurczaka puree z czosnkiem to pyszne pierwsze danie. Mogą z powodzeniem urozmaicić swoje menu. Nawet samą zupę można zrobić w kilku wariantach - ze śmietaną, z miękkim lub topionym serem lub zmieniając zestaw warzyw.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g