zupa z kurczaka puree z czosnkiem

Oryginalny, pikantny i niezwykły smak! Puree z kurczaka z czosnkiem to prawdziwe danie restauracyjne, ale przygotowanie go w domu będzie bardzo proste. Dodatek imbiru, czosnku i sera sprawia, że zupa jest jasna i niezapomniana.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 4 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 40 % 4 g
46 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować puree z kurczaka z czosnkiem? Przygotuj jedzenie. Weź dowolny filet, odpowiedni zarówno z piersi, jak i z innych części. Korzeń selera potrzebuje małego rozmiaru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj, oczyść i grubo posiekaj warzywa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż warzywa do garnka i przykryj czystą zimną wodą, dodaj łodygi zieleni, kilka kawałków imbiru i gotuj wszystko do połowy, około 15 minut. Możesz wziąć dowolne warzywa, według smaku lub dostępności.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz filet z kurczaka we wrzącym bulionie, gotuj bulion przez kolejne 15 minut na małym ogniu. Posolić. W tym czasie warzywa powinny być całkowicie ugotowane. Filet wystarczy na ten czas — okaże się soczysty, ponieważ został wrzucony do wrzącego bulionu. Mięso jest niejako zapieczętowane, zachowując wszystkie soki w środku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po upływie czasu wyjmij imbir i łodygi zieleni z bulionu, wyrzuć je. Umieść warzywa w misce blendera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiksuj warzywa blenderem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj trochę bulionu,aby uzyskać bardziej równomierne puree.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej przecier warzywny do bulionu, zagotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. Obierz ząbki czosnku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Stopniowo wprowadzaj ser do zupy, ciągle mieszając, aby ser nie osiadł na dnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przełóż czosnek przez prasę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dopraw zupę posiekanym czosnkiem i podgrzej ją jeszcze trochę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Filet z kurczaka pokroić w kostkę — można go podawać samodzielnie lub zanurzyć w zupie. Podawaj zupę puree ze śmietaną i świeżymi ziołami —będzie jeszcze smaczniejsza. Smacznego!

zupa z kurczaka puree z czosnkiem to pyszne pierwsze danie. Mogą z powodzeniem urozmaicić swoje menu. Nawet samą zupę można zrobić w kilku wariantach - ze śmietaną, z miękkim lub topionym serem lub zmieniając zestaw warzyw.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy