Sałatka ziemniaki pomidory ogórki

najbardziej ukochany, najsmaczniejszy, najbardziej letni! Sałatka ziemniaczana, pomidorowa , ogórkowa-prosta i szybka w przygotowaniu, z dostępnych produktów. Będzie służyć jako pełny obiad lub dodatek do mięsa. Sałatkę można doprawić olejem lub dressingiem z oliwy z oliwek, cytryny i musztardy.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 57 % 8 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z ziemniaków, pomidorów i ogórków? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą wskazaną w przepisie. Jaki olej najlepiej wziąć na sałatkę? Odpowiedni jest nierafinowany olej roślinny, lniany, oliwkowy lub zwykły rafinowany. W przepisie użyłam oliwy z oliwek. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz ogórek. Pokrój w małe kostki. W ten sam sposób posiekaj lekko solone ogórki. Do sałatki dopuszczalne jest stosowanie ogórków kiszonych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowe ziemniaki ostudzić i obrać. Cebulę i czosnek (jeśli go używasz) obrać, opłukać i osuszyć. Zwykle biorę czerwoną cebulę lub szalotkę do sałatek. Te odmiany mają łagodniejszy smak i doskonale uzupełniają każdą sałatkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w drobną kostkę, Wyślij do głębokiej miski. Dodaj do smaku posiekany czosnek i zmielony czarny pieprz. Wszystko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w cienkie pióra lub półpierścienie, a pomidory w kostkę. Użyłam kilku kawałków wiśni pokrojonych na 4 kawałki i kilku średnich pomidorów. Wyślij wszystko do ziemniaków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj tam dwa rodzaje ogórków. Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj olej, musztardę i sok z cytryny w głębokim małym pojemniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj warzywa, osusz serwetkami i drobno posiekaj. Z zieleni doskonale uzupełnią sałatkę koperek, pietruszka, zielona młoda cebula lub szczypiorek. Dodaj warzywa do miski i polej sałatkę dressingiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dobrze wymieszaj, pozostaw sałatkę na około 10-15 minut. Spróbuj soli. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Podaj!

smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g

Podobne przepisy