skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z ziemniaków, pomidorów i ogórków? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą wskazaną w przepisie. Jaki olej najlepiej wziąć na sałatkę? Odpowiedni jest nierafinowany olej roślinny, lniany, oliwkowy lub zwykły rafinowany. W przepisie użyłam oliwy z oliwek. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Krok 2:
Umyj i osusz ogórek. Pokrój w małe kostki. W ten sam sposób posiekaj lekko solone ogórki. Do sałatki dopuszczalne jest stosowanie ogórków kiszonych.
Krok 3:
Gotowe ziemniaki ostudzić i obrać. Cebulę i czosnek (jeśli go używasz) obrać, opłukać i osuszyć. Zwykle biorę czerwoną cebulę lub szalotkę do sałatek. Te odmiany mają łagodniejszy smak i doskonale uzupełniają każdą sałatkę.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki w drobną kostkę, Wyślij do głębokiej miski. Dodaj do smaku posiekany czosnek i zmielony czarny pieprz. Wszystko wymieszaj.
Krok 5:
Pokrój cebulę w cienkie pióra lub półpierścienie, a pomidory w kostkę. Użyłam kilku kawałków wiśni pokrojonych na 4 kawałki i kilku średnich pomidorów. Wyślij wszystko do ziemniaków.
Krok 6:
Dodaj tam dwa rodzaje ogórków. Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj olej, musztardę i sok z cytryny w głębokim małym pojemniku.
Krok 7:
Umyj warzywa, osusz serwetkami i drobno posiekaj. Z zieleni doskonale uzupełnią sałatkę koperek, pietruszka, zielona młoda cebula lub szczypiorek. Dodaj warzywa do miski i polej sałatkę dressingiem.
Krok 8:
Wszystko dobrze wymieszaj, pozostaw sałatkę na około 10-15 minut. Spróbuj soli. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Podaj!
smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g