skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować galaretkę z golonki wieprzowej i kurczaka? Przygotuj do tego wszystkie składniki. Staraj się wybierać chude i małe golonki wieprzowe, aby zmieściły się na patelni. Jako kurczak możesz wziąć całą tuszę, udko lub dowolne jego części na kości. Golonkę i kurczaka zalać zimną wodą i moczyć przez kilka godzin. Jest to konieczne, aby usunąć nadmiar krwi i aby bulion był najbardziej przejrzysty.
Krok 2:
Do gotowania galaretki użyj dużego, głębokiego garnka. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. W rondelku ułóż obrane warzywa i liście laurowe.
Krok 3:
Dodaj ziarna pieprzu, sól i przyprawy.
Krok 4:
Następnie ułóż golonkę i kurczaka. Napełnij wszystko zimną wodą, aby mięso było całkowicie zanurzone. Postaw garnek na ogniu i zagotuj wszystko.
Krok 5:
Po podgrzaniu utworzy się pianka, którą należy usunąć. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 4-5 godzin.
Krok 6:
Po określonym czasie zdejmij patelnię z ognia i usuń całe mięso i kości łyżką cedzakową. Jest dobrze ugotowany i łatwo będzie go oddzielić od kości. Pozwól mięsu trochę ostygnąć. Następnie oddziel mięso od kości.
Krok 7:
Włóż mięso do przygotowanej miski na galaretkę. Mogą to być głębokie salaterki, pojemniki, małe kubki i tak dalej. Następnie odcedź bulion i wlej go do całego naczynia z mięsem. Obierz czosnek i przepuść przez prasę do czosnku. Do każdej filiżanki dodaj trochę posiekanego czosnku. Włóż wszystkie miski do lodówki na kilka godzin, aby galaretka dobrze zamarzła.
Krok 8:
Zamrożone galaretowate mięso można natychmiast postawić na stole w misce lub odwrócić na talerz. Podawaj do niego dowolny rodzaj musztardy. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g