galaretka z golonki wieprzowej i kurczaka

Jak zrobić pyszne galaretowate mięso, aby wszyscy go lubili! Galaretowate mięso z golonki wieprzowej i kurczaka okazuje się bardzo bogate i dobrze się zamraża. Dlatego dodanie do niego żelatyny nie jest wymagane. Zastosowanie kilku rodzajów mięsa sprawia, że smak galaretki jest bardzo bogaty, a sama przekąska jest mniej kaloryczna.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 55 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
131 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować galaretkę z golonki wieprzowej i kurczaka? Przygotuj do tego wszystkie składniki. Staraj się wybierać chude i małe golonki wieprzowe, aby zmieściły się na patelni. Jako kurczak możesz wziąć całą tuszę, udko lub dowolne jego części na kości. Golonkę i kurczaka zalać zimną wodą i moczyć przez kilka godzin. Jest to konieczne, aby usunąć nadmiar krwi i aby bulion był najbardziej przejrzysty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do gotowania galaretki użyj dużego, głębokiego garnka. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. W rondelku ułóż obrane warzywa i liście laurowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ziarna pieprzu, sól i przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie ułóż golonkę i kurczaka. Napełnij wszystko zimną wodą, aby mięso było całkowicie zanurzone. Postaw garnek na ogniu i zagotuj wszystko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po podgrzaniu utworzy się pianka, którą należy usunąć. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 4-5 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie zdejmij patelnię z ognia i usuń całe mięso i kości łyżką cedzakową. Jest dobrze ugotowany i łatwo będzie go oddzielić od kości. Pozwól mięsu trochę ostygnąć. Następnie oddziel mięso od kości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż mięso do przygotowanej miski na galaretkę. Mogą to być głębokie salaterki, pojemniki, małe kubki i tak dalej. Następnie odcedź bulion i wlej go do całego naczynia z mięsem. Obierz czosnek i przepuść przez prasę do czosnku. Do każdej filiżanki dodaj trochę posiekanego czosnku. Włóż wszystkie miski do lodówki na kilka godzin, aby galaretka dobrze zamarzła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamrożone galaretowate mięso można natychmiast postawić na stole w misce lub odwrócić na talerz. Podawaj do niego dowolny rodzaj musztardy. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy