dżem w powolnej kuchence

szybki, tani, prosty i bardzo smaczny! Dżem w powolnej kuchence to przepis, który jest bardzo przydatny dla tych, którzy nie mają kuchenki, aby zrobić słodki preparat na zimę. Na przykład w kraju. Taki dżem smakuje szczególnie dobrze, spróbuj koniecznie!
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
203 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dżem w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Jabłka na zimowe zbiory lepiej jest wziąć sezonowe, ogrodowe i najbardziej dojrzałe-wtedy dżem okaże się najbardziej aromatyczny i smaczny. Ilość cukru możesz zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od preferencji. Jeśli masz kwaśne odmiany jabłek, nie dodawaj kwasu cytrynowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj jabłka, usuwając zepsute owoce-mogą powodować fermentację. Umyj je dobrze i osusz. Obierz jabłka. Aby usunąć cienkie wióry, radzę użyć obieraczki do warzyw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój każdy owoc na ćwiartki. Wytnij skrzynkę nasienną i punkty mocowania łodygi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż pokrojone kliny w jednej misce, posyp je cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kwas cytrynowy. Dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż zagniecioną masę do powolnej kuchenki i ustaw tryb gotowania na "Pieczenie", czas 1 godzinę (lub dowolny inny tryb, w którym zwykle pieczesz w powolnej kuchence. Będzie to zależeć od specyfiki Twojego modelu). Po sygnale zakończenia Przełącz proces na tryb "gaszenie" (lub inny odpowiedni), Ustaw również czas na 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po upływie czasu otwórz pokrywkę, wymieszaj dżem. Natychmiast rozprowadź na gorąco w przygotowanych czystych słoikach. Zamknij je czystymi pokrywkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy dżem przechowuj w chłodnym, suchym miejscu. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy