skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dżem w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Jabłka na zimowe zbiory lepiej jest wziąć sezonowe, ogrodowe i najbardziej dojrzałe-wtedy dżem okaże się najbardziej aromatyczny i smaczny. Ilość cukru możesz zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od preferencji. Jeśli masz kwaśne odmiany jabłek, nie dodawaj kwasu cytrynowego.
Krok 2:
Posortuj jabłka, usuwając zepsute owoce-mogą powodować fermentację. Umyj je dobrze i osusz. Obierz jabłka. Aby usunąć cienkie wióry, radzę użyć obieraczki do warzyw.
Krok 3:
Pokrój każdy owoc na ćwiartki. Wytnij skrzynkę nasienną i punkty mocowania łodygi.
Krok 4:
Ułóż pokrojone kliny w jednej misce, posyp je cukrem.
Krok 5:
Dodaj kwas cytrynowy. Dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Włóż zagniecioną masę do powolnej kuchenki i ustaw tryb gotowania na "Pieczenie", czas 1 godzinę (lub dowolny inny tryb, w którym zwykle pieczesz w powolnej kuchence. Będzie to zależeć od specyfiki Twojego modelu). Po sygnale zakończenia Przełącz proces na tryb "gaszenie" (lub inny odpowiedni), Ustaw również czas na 1 godzinę.
Krok 7:
Po upływie czasu otwórz pokrywkę, wymieszaj dżem. Natychmiast rozprowadź na gorąco w przygotowanych czystych słoikach. Zamknij je czystymi pokrywkami.
Krok 8:
Gotowy dżem przechowuj w chłodnym, suchym miejscu. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g