Ciasto Milfey

ciasto z grilla! Niemożliwe? A ja mówię: łatwo! Po zebraniu ostatnich malin w tym roku postanowiłem upiec wykwintny francuski deser. Wybrał niezwykłą metodę pieczenia,jak wszystkie francuskie. A co najważniejsze, w ciągu zaledwie 20 minut dostałem urocze ciasto z przyjemną kwaskowatością malinową.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 58 % 26 g
256 kcal
IG: 48 / 0 / 52

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Połącz cukier i żółtko. Mieszaj, aż będzie gładka. Nawiasem mówiąc, wygodniej będzie to zrobić natychmiast na patelni, a nie w osobnej misce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś mieszaninę do rondla i ciągle mieszając podgrzewaj masę na minimalnym ogniu przez trzy do czterech minut, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Wygodniej jest mieszać trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wprowadź śmietanę i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Im grubsza śmietana, tym smaczniejszy będzie krem. Ale jak zwykle mam dziesięcioprocentową. Z nią też będzie cudownie, a nawet mniej kalorycznie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę i wanilinę do śmietany. Dokładnie wymieszaj. I gotuj na wolnym ogniu przez kolejne cztery minuty, aż zgęstnieje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Krem jest gotowy, gdy jego konsystencja stanie się wystarczająco gęsta, a rowek łyżki będzie widoczny przez długi czas. Taki krem doskonale zachowa swój kształt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj krem folią spożywczą w kontakcie z powierzchnią samego kremu, aby nie miał czasu na zacienienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj rozmrożone ciasto francuskie na warstwę o grubości nie większej niż dwa milimetry. I pociąć na trzy paski wzdłuż. Właściwy milfey to dokładnie trzy warstwy ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto ułożyć na rozgrzanym grillu elektrycznym i smażyć przez siedem minut z programem kanapkowym na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż półfabrykaty na grillu w odległości co najmniej dwóch centymetrów, aby się nie sklejały. Moje trochę się do siebie przykleiły. Jeśli nie masz grilla elektrycznego, upiecz ciasto w temperaturze dwustu stopni w piekarniku na złoty kolor. Półfabrykaty nie powinny się zbytnio podnosić podczas pieczenia. Dlatego na wierzch ciasta połóż arkusz pergaminu i dociśnij na przykład kolejną blachę do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż schłodzony krem do torby do gotowania. Cięcie końcówki wynosi jeden centymetr. Na talerzu do serwowania Złóż ciasto. Rozłóż połowę kremu na pierwszej warstwie ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W śmietanie lekko utop maliny. Następnie kolejna warstwa ciasta, druga połowa śmietany i maliny. Ostatnią warstwę udekoruj przed podaniem kilkoma jagodami malin, cukrem pudrem i wiórkami orzechowymi. Mam chipsy migdałowe.

ze względu na to, że ciasto jest wstępnie cienko rozwałkowane, ma czas na szybkie grillowanie. Ponadto, ponieważ grille elektryczne naciskają na półfabrykaty po obu stronach, rozwiązano również problem nadmiernego wzrostu objętości ciasta francuskiego.
ciasto było bardzo delikatne, a warstwy chrupiące, jak przystało na milfey. Nie powinny mieć czasu na nasycenie kremem, więc zbierz ciasto tuż przed przybyciem gości.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal/100g

Podobne przepisy