skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Połącz cukier i żółtko. Mieszaj, aż będzie gładka. Nawiasem mówiąc, wygodniej będzie to zrobić natychmiast na patelni, a nie w osobnej misce.
Krok 2:
Przenieś mieszaninę do rondla i ciągle mieszając podgrzewaj masę na minimalnym ogniu przez trzy do czterech minut, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Wygodniej jest mieszać trzepaczką.
Krok 3:
Wprowadź śmietanę i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Im grubsza śmietana, tym smaczniejszy będzie krem. Ale jak zwykle mam dziesięcioprocentową. Z nią też będzie cudownie, a nawet mniej kalorycznie.
Krok 4:
Dodaj mąkę i wanilinę do śmietany. Dokładnie wymieszaj. I gotuj na wolnym ogniu przez kolejne cztery minuty, aż zgęstnieje.
Krok 5:
Krem jest gotowy, gdy jego konsystencja stanie się wystarczająco gęsta, a rowek łyżki będzie widoczny przez długi czas. Taki krem doskonale zachowa swój kształt.
Krok 6:
Przykryj krem folią spożywczą w kontakcie z powierzchnią samego kremu, aby nie miał czasu na zacienienie.
Krok 7:
Rozwałkuj rozmrożone ciasto francuskie na warstwę o grubości nie większej niż dwa milimetry. I pociąć na trzy paski wzdłuż. Właściwy milfey to dokładnie trzy warstwy ciasta.
Krok 8:
Ciasto ułożyć na rozgrzanym grillu elektrycznym i smażyć przez siedem minut z programem kanapkowym na złoty kolor.
Krok 9:
Rozłóż półfabrykaty na grillu w odległości co najmniej dwóch centymetrów, aby się nie sklejały. Moje trochę się do siebie przykleiły. Jeśli nie masz grilla elektrycznego, upiecz ciasto w temperaturze dwustu stopni w piekarniku na złoty kolor. Półfabrykaty nie powinny się zbytnio podnosić podczas pieczenia. Dlatego na wierzch ciasta połóż arkusz pergaminu i dociśnij na przykład kolejną blachę do pieczenia.
Krok 10:
Włóż schłodzony krem do torby do gotowania. Cięcie końcówki wynosi jeden centymetr. Na talerzu do serwowania Złóż ciasto. Rozłóż połowę kremu na pierwszej warstwie ciasta.
Krok 11:
W śmietanie lekko utop maliny. Następnie kolejna warstwa ciasta, druga połowa śmietany i maliny. Ostatnią warstwę udekoruj przed podaniem kilkoma jagodami malin, cukrem pudrem i wiórkami orzechowymi. Mam chipsy migdałowe.
ze względu na to, że ciasto jest wstępnie cienko rozwałkowane, ma czas na szybkie grillowanie. Ponadto, ponieważ grille elektryczne naciskają na półfabrykaty po obu stronach, rozwiązano również problem nadmiernego wzrostu objętości ciasta francuskiego.
ciasto było bardzo delikatne, a warstwy chrupiące, jak przystało na milfey. Nie powinny mieć czasu na nasycenie kremem, więc zbierz ciasto tuż przed przybyciem gości.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe Francuskie - 362 kcal/100g