makaron z klopsikami

bardzo obfite i aromatyczne danie na rodzinny stół. Makaron z klopsikami można przygotować na drugi lub na obiad. Odpowiednie są zarówno mięso wieprzowe, jak i mieszane. Sos przygotowuje się z dodatkiem koncentratu pomidorowego, ale można go również zrobić ze świeżych pomidorów. Warzywa należy obrać i zmielić w blenderze. W razie potrzeby do sosu można dodać niewielką ilość kwaśnej śmietany. Okazuje się, że bardzo smaczne klopsiki w sosie pomidorowym, można je podawać z gotowanym makaronem lub ziemniakami. Również makaron z klopsikami dobrze komponuje się z sałatką ze świeżych warzyw.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 43 % 9 g
127 kcal
IG: 22 / 67 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

jak zrobić makaron z klopsikami?

1. Gotuj ryż do miękkości w osolonej wodzie. Wrzuć do durszlaka i spłucz wodą.
2. Posiekaj marchewki na drobnej tarce. Drobno pokrusz jedną cebulę. Wlej warzywa do mięsa mielonego. Dodaj ryż, sól i pieprz. Mieszaj, aż będzie gładka i uformuj kulki.
3. Klopsiki obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor w oleju.
4. Przygotuj sos z koncentratu pomidorowego, mąki i wody. Cebulę pokroić w półpierścienie, dodać do sosu i wymieszać.
5. Napełnij smażone klopsiki sosem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
6. Ugotuj dowolny makaron w osolonej wodzie do miękkości. Wrzuć do durszlaka. Podawaj gorący makaron z klopsikami do stołu. Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal / 100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal / 100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy