skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ghee? Przygotuj potrawy do przygotowania ghee. Radzę wziąć co najmniej 500 gramów, z mniejszej ilości okaże się za mało. Wybierz najwyższej jakości, najsmaczniejszy olej, bez dodatków roślinnych, z wysokim procentem tłuszczu.
Krok 2:
Do ogrzewania weź patelnię z grubym dnem! Jest to ważne, ponieważ olej podczas gotowania może się spalić. Aluminium nie nadaje się do tego przepisu. Najlepszą patelnią jest żeliwo, ale można to zrobić w stali, jeśli ma grube dno. Włóż olej do rondla i pozostaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Powinien stać się miękki. Następnie pokrój go na mniejsze kawałki.
Krok 3:
Olej można podgrzewać zarówno na gazie, jak iw piekarniku. Wybrałem pierwszą metodę, więc łatwiej jest ją śledzić i wygodniej jest Ci pokazać) postaw patelnię na małym ogniu.
Krok 4:
Poczekaj, aż masło całkowicie się rozpuści. Możesz go lekko wymieszać. Gdy tylko się zagotuje, natychmiast spraw, aby ogień był minimalny. Olej powinien marnieć i lekko bulgotać, w żadnym wypadku nie gotować się mocno. Ale nie musisz robić w nim żadnego ruchu-lekkie gotowanie . Nie przykrywaj patelni pokrywką.
Krok 5:
Od czasu do czasu usuwaj pianę, która tworzy się na powierzchni, aby olej się nie przypalił.
Krok 6:
Początkowo olej jest mętny, unoszą się w nim białe płatki. Kiedy białe cząsteczki na dnie i wzdłuż ścian garnka zaczną nabierać złotobrązowego koloru, a olej stanie się przezroczysty, tak że dno garnka jest widoczne, jest to sygnał, że nadszedł czas, aby wyłączyć ogień. Jeśli olej jest podgrzewany na zbyt dużym ogniu lub zbyt długo, ciemnieje i zaczyna wydzielać ostry zapach.
Krok 7:
Zajęło mi to 2 godziny. Pamiętaj, że może to zająć mniej lub więcej czasu, skup się na stanie oleju. Gotowe ghee ma złoty kolor i jest przezroczyste.
Krok 8:
Usuń piankę za pomocą małego sitka lub łyżki. Nie wyrzucaj pianki - można ją dodać do owsianki lub innych potraw. Staraj się nie dotykać dna i boków garnka, aby nie zakłócić osadu.
Krok 9:
Weź czyste, suche słoiki. Będziesz także potrzebował gazy złożonej w kilku warstwach. Odcedź gorący olej do słoików przez gazę. Wlej go ostrożnie. Po pierwsze, jest bardzo gorący, a po drugie, przy powolnym wlewaniu osad pozostanie na dnie.
Krok 10:
Gorący olej ghee jest przezroczysty, miodowy, bardzo aromatyczny. Po ostygnięciu włóż do lodówki. Tam stwardnieje i stanie się tym samym ghee, do którego wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni - twardym i matowym. Ghee można przechowywać w dowolnym chłodnym miejscu, z wyjątkiem lodówki.
Topiłem olej po raz pierwszy - wszystko wyszło świetnie! Spodziewam się z nim wielu pysznych potraw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g