skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z żółwia? Na początek przygotuj wszystko, co jest potrzebne do naszej sałatki. Ugotuj filet z kurczaka w lekko osolonej wodzie (jeśli zdecydujesz się z nim zrobić). Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Wybierz jabłka według własnego gustu, prawie każdy pójdzie tutaj: słodki, słodko-kwaśny.
Krok 2:
Pokrój filety z kurczaka (gotowane, smażone lub wędzone) w drobną kostkę.
Krok 3:
Obierz trzy z czterech jaj. Na razie odłóż jeden na bok. Oddziel białka i żółtka. Zetrzyj je pojedynczo na drobnej tarce.
Krok 4:
Zetrzyj ser i obrane świeże jabłka.
Krok 5:
Cebulę obrać, pokroić i zalać wrzącą wodą, aby usunąć niepotrzebną gorycz.
Krok 6:
Opłucz cebulę w zimnej wodzie i spuść z niej cały płyn. Osusz cebulę.
Krok 7:
Włóż orzechy włoskie do plastikowej torby, połóż na desce i za pomocą wałka do ciasta posiekaj je.
Krok 8:
Możesz po prostu posiekać je nożem do stanu grubej miękiszu.
Krok 9:
Na szerokim, płaskim naczyniu zacznij układać sałatkę. Pierwszą warstwą powinny być starte białka jaj.
Krok 10:
Ułóż filety z kurczaka na białkach.
Krok 11:
Posmaruj warstwę kurczaka majonezem.
Krok 12:
Ułóż cebulę na wierzchu.
Krok 13:
Posyp startymi jabłkami.
Krok 14:
Posmaruj warstwę jabłka majonezem.
Krok 15:
Posyp tartym serem, pokrywając całą powierzchnię sałatki i nadając jej kształt "żółwia". Robię to rękami.
Krok 16:
Posyp ser żółtkami i posmaruj majonezem.
Krok 17:
Posyp sałatkę orzechami włoskimi, naśladując skorupę żółwia.
Krok 18:
Udekoruj sałatkę na swój własny sposób.
Krok 19:
Pamiętasz, że zostało nam jeszcze jedno całe jajko? Dodałem głowę żółwia z jajka, ziarna pieprzu i plasterka jabłka z czerwoną skórką.
Krok 20:
W przypadku nóg weź połówki orzecha włoskiego. Za pomocą majonezu narysuj siatkę na skorupie żółwia i udekoruj krążkami cebuli na wierzchu.
Krok 21:
Nasza pyszna sałatka jest gotowa.
Krok 22:
Powodzenia w gotowaniu! Smacznego dla Ciebie i Twoich przyjaciół!
Sałatka żółw przepis, który wydaje mi się zabawny. Może dlatego pewnego dnia postanowiłem go ugotować. Okazało się zaskakująco smaczne, nie myśl, że ta sałatka ogranicza się tylko do wyglądu. Sałatka żółw z kurczakiem i orzechami jest całkiem dobra dla dzieci i nie tylko, jeśli nie wahasz się spróbować niezwykłych potraw.
czasami chcemy po prostu zrobić sałatkę, ale nie tylko sałatkę z kurczakiem, ale coś, co może zadowolić nie tylko nas, ale także naszych przyjaciół. Podzielimy się z Wami tym, co nazywa się sałatką żółwia, dostałem przepis zupełnie przypadkowo, ale myślę, że takie jedzenie będzie smakować wielu smakoszy.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g