Sałatka Żółw z kurczakiem orzechy włoskie i jabłka

Bajeczna świąteczna przekąska z prostych potraw! Sałatka Żółw z kurczakiem i orzechami włoskimi będzie ozdobą świątecznego stołu. Można go przygotować dla dzieci i razem z dziećmi, pokazać wyobraźnię z projektem. Jest pyszny i szybki w przygotowaniu!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 56 % 19 g
węglowodany 15 % 5 g
233 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z żółwia? Na początek przygotuj wszystko, co jest potrzebne do naszej sałatki. Ugotuj filet z kurczaka w lekko osolonej wodzie (jeśli zdecydujesz się z nim zrobić). Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Wybierz jabłka według własnego gustu, prawie każdy pójdzie tutaj: słodki, słodko-kwaśny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filety z kurczaka (gotowane, smażone lub wędzone) w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz trzy z czterech jaj. Na razie odłóż jeden na bok. Oddziel białka i żółtka. Zetrzyj je pojedynczo na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser i obrane świeże jabłka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać, pokroić i zalać wrzącą wodą, aby usunąć niepotrzebną gorycz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz cebulę w zimnej wodzie i spuść z niej cały płyn. Osusz cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż orzechy włoskie do plastikowej torby, połóż na desce i za pomocą wałka do ciasta posiekaj je.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz po prostu posiekać je nożem do stanu grubej miękiszu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na szerokim, płaskim naczyniu zacznij układać sałatkę. Pierwszą warstwą powinny być starte białka jaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż filety z kurczaka na białkach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj warstwę kurczaka majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż cebulę na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp startymi jabłkami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj warstwę jabłka majonezem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp tartym serem, pokrywając całą powierzchnię sałatki i nadając jej kształt "żółwia". Robię to rękami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp ser żółtkami i posmaruj majonezem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp sałatkę orzechami włoskimi, naśladując skorupę żółwia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udekoruj sałatkę na swój własny sposób.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pamiętasz, że zostało nam jeszcze jedno całe jajko? Dodałem głowę żółwia z jajka, ziarna pieprzu i plasterka jabłka z czerwoną skórką.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    W przypadku nóg weź połówki orzecha włoskiego. Za pomocą majonezu narysuj siatkę na skorupie żółwia i udekoruj krążkami cebuli na wierzchu.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Nasza pyszna sałatka jest gotowa.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Powodzenia w gotowaniu! Smacznego dla Ciebie i Twoich przyjaciół!

Sałatka żółw przepis, który wydaje mi się zabawny. Może dlatego pewnego dnia postanowiłem go ugotować. Okazało się zaskakująco smaczne, nie myśl, że ta sałatka ogranicza się tylko do wyglądu. Sałatka żółw z kurczakiem i orzechami jest całkiem dobra dla dzieci i nie tylko, jeśli nie wahasz się spróbować niezwykłych potraw.

czasami chcemy po prostu zrobić sałatkę, ale nie tylko sałatkę z kurczakiem, ale coś, co może zadowolić nie tylko nas, ale także naszych przyjaciół. Podzielimy się z Wami tym, co nazywa się sałatką żółwia, dostałem przepis zupełnie przypadkowo, ale myślę, że takie jedzenie będzie smakować wielu smakoszy.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy