krem czekoladowy z kakao do ciasta

krem stworzony specjalnie dla wszystkich miłośników czekolady! Krem czekoladowy z kakao do ciasta to wspaniały sposób na urozmaicenie deserów, domowych ciast lub ciastek. Korzystając z tego przepisu, możesz przygotować pyszny krem o smaku czekolady. Praca z nim jest bardzo łatwa i wygodna. Przed bezpośrednim użyciem krem należy najpierw schłodzić.
mariyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 27 % 14 g
węglowodany 65 % 33 g
269 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. W misce rozbij jaja kurze i ubij trochę mikserem na najniższej prędkości. Następnie przesiać wymaganą ilość najwyższej jakości białej mąki pszennej, rozbijając wszystkie grudki. Dodaj przesianą mąkę do ubitych jajek. Wlej również 1/10 części mleka przygotowanego do śmietany do miski z mieszanką jajeczną i ubij wszystko razem z minimalną prędkością mikserem, aby połączyć składniki. Nie ma potrzeby silnego ubijania mieszanki.

2. Wlej pozostałe mleko do ogniotrwałej miski lub małego rondla i dodaj cukier w całości. Wymieszaj i dodaj proszek kakaowy. Umieść garnek z mlekiem i resztą składników na kuchence na małym ogniu. Podgrzej całą zawartość rondla i mieszaj, aż wszystkie składniki całkowicie się rozpuszczą. I zdejmij patelnię z ognia.

3. Z patelni z gorącym mlekiem wlej około 1/4 porcji i dodaj do miski z mieszanką jajeczną i mąką. Ponownie ubij wszystko mikserem z małą prędkością, aby uzyskać gładką mieszankę. Wlej powstałą mieszaninę z powrotem do rondla z pozostałym gorącym mlekiem.

4. Ponownie umieść garnek z mlekiem na kuchence. Gotuj krem na małym ogniu i ciągle mieszaj, aby podczas podgrzewania nie tworzyły się grudki. Nie musisz gotować kremu. Gdy tylko pierwsze bąbelki pojawią się na powierzchni, usuń patelnię z ognia.

5. Za pomocą miksera wymieszaj jeszcze gorący krem, aż będzie gładki. Przykryj powierzchnię kremu folią spożywczą, aby nie powstała skorupa i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

6. Wyjmij masło z lodówki, aby miało bardziej miękką konsystencję. Gdy krem ostygnie, włóż do niego masło i ubij mikserem na średnich obrotach. W rezultacie powinien powstać bujny i przewiewny krem o jasnym czekoladowym smaku.

przed użyciem kremu do pracy należy go najpierw schłodzić w lodówce.

udane eksperymenty kulinarne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy