skład / składniki
metoda gotowania
1. W misce rozbij jaja kurze i ubij trochę mikserem na najniższej prędkości. Następnie przesiać wymaganą ilość najwyższej jakości białej mąki pszennej, rozbijając wszystkie grudki. Dodaj przesianą mąkę do ubitych jajek. Wlej również 1/10 części mleka przygotowanego do śmietany do miski z mieszanką jajeczną i ubij wszystko razem z minimalną prędkością mikserem, aby połączyć składniki. Nie ma potrzeby silnego ubijania mieszanki.
2. Wlej pozostałe mleko do ogniotrwałej miski lub małego rondla i dodaj cukier w całości. Wymieszaj i dodaj proszek kakaowy. Umieść garnek z mlekiem i resztą składników na kuchence na małym ogniu. Podgrzej całą zawartość rondla i mieszaj, aż wszystkie składniki całkowicie się rozpuszczą. I zdejmij patelnię z ognia.
3. Z patelni z gorącym mlekiem wlej około 1/4 porcji i dodaj do miski z mieszanką jajeczną i mąką. Ponownie ubij wszystko mikserem z małą prędkością, aby uzyskać gładką mieszankę. Wlej powstałą mieszaninę z powrotem do rondla z pozostałym gorącym mlekiem.
4. Ponownie umieść garnek z mlekiem na kuchence. Gotuj krem na małym ogniu i ciągle mieszaj, aby podczas podgrzewania nie tworzyły się grudki. Nie musisz gotować kremu. Gdy tylko pierwsze bąbelki pojawią się na powierzchni, usuń patelnię z ognia.
5. Za pomocą miksera wymieszaj jeszcze gorący krem, aż będzie gładki. Przykryj powierzchnię kremu folią spożywczą, aby nie powstała skorupa i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
6. Wyjmij masło z lodówki, aby miało bardziej miękką konsystencję. Gdy krem ostygnie, włóż do niego masło i ubij mikserem na średnich obrotach. W rezultacie powinien powstać bujny i przewiewny krem o jasnym czekoladowym smaku.
przed użyciem kremu do pracy należy go najpierw schłodzić w lodówce.
udane eksperymenty kulinarne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g