skład / składniki
metoda gotowania
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na pół, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
2. Podczas gotowania ziemniaków przygotuj nadzienie:
- obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę;
- grubo pokrój grzyby, smaż na oleju roślinnym, aż wilgoć wyparuje, a następnie dodaj przygotowaną cebulę, smaż przez kolejne 4-5 minut;
- sól, pieprz do smaku;
- posiekaj zieloną cebulę nożem, Dodaj do grzybów, wymieszaj.
3. Ugotowane ziemniaki ugniatamy w puree przed spuszczeniem wywaru. Rozbij jajko na tłuczone ziemniaki, trochę soli do smaku, dokładnie wymieszaj.
4. Rozbij jajko do głębokiej miski, wlej wodę, wymieszaj, aż będzie gładkie. W osobnym pojemniku wlej bułkę tartą.
5. Gdy puree trochę ostygnie, mokrymi rękami zbieramy niewielką część, formujemy ciasto, rozprowadzamy nadzienie, delikatnie zamykamy ciasto.
6. W ten sposób tworzymy wszystkie placki, a następnie zanurzamy je w cieście jajecznym, zwijamy w bułce tartej, smażymy na oleju roślinnym po obu stronach, aż będzie piękny rumieniec.
7. Gotowe ciasta układamy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu,a następnie podajemy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g