placki ziemniaczane smażone

paszteciki bez mąki? Tak, jest prawdziwy i bardzo smaczny! . Placki ziemniaczane smażone na patelni można podawać jako obiad, uzupełniając je sałatką warzywną i kwaśną śmietaną. Nadzienie do ciast można wybrać mięso, grzyby lub ser, w każdym razie okaże się pyszne! Aby puree ziemniaczane nie rozpadły się podczas rzeźbienia, należy dodać do niego jajko lub trochę mąki, pierwsza opcja jest lepsza - ciasto będzie delikatniejsze.
KsyunczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 48 % 13 g
150 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na pół, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.

2. Podczas gotowania ziemniaków przygotuj nadzienie:

- obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę;

- grubo pokrój grzyby, smaż na oleju roślinnym, aż wilgoć wyparuje, a następnie dodaj przygotowaną cebulę, smaż przez kolejne 4-5 minut;

- sól, pieprz do smaku;

- posiekaj zieloną cebulę nożem, Dodaj do grzybów, wymieszaj.

3. Ugotowane ziemniaki ugniatamy w puree przed spuszczeniem wywaru. Rozbij jajko na tłuczone ziemniaki, trochę soli do smaku, dokładnie wymieszaj.

4. Rozbij jajko do głębokiej miski, wlej wodę, wymieszaj, aż będzie gładkie. W osobnym pojemniku wlej bułkę tartą.

5. Gdy puree trochę ostygnie, mokrymi rękami zbieramy niewielką część, formujemy ciasto, rozprowadzamy nadzienie, delikatnie zamykamy ciasto.

6. W ten sposób tworzymy wszystkie placki, a następnie zanurzamy je w cieście jajecznym, zwijamy w bułce tartej, smażymy na oleju roślinnym po obu stronach, aż będzie piękny rumieniec.

7. Gotowe ciasta układamy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu,a następnie podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy