pyszna i prosta zupa puree ze szparagów

pyszna zupa szparagowa dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę! Co to za jedzenie – szparagi, możesz zapytać ... tak, to nie tylko jedzenie, ale bardzo zdrowe i smaczne danie. Zwłaszcza zupa szparagowa. W końcu wszyscy kochają dziś szparagi, preferując w restauracji z menu to ona i dania z niej. Nawiasem mówiąc, w piśmie używają zarówno procesów-do przygotowywania potraw delikatesowych,jak i świeżych. Jeśli więc nie chcesz pozostać w tyle za fashionistkami, którzy prawie codziennie jedzą szparagi i nie chwalą się swoim zdrowiem, spróbujmy dziś przygotować zupę szparagową według tego kulinarnego przepisu. Nawiasem mówiąc, proste i niezapomniane.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 31 % 4 g
78 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane i umyte szparagi wkładamy do dużego rondla, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy trochę soli

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I gotuj przez 15-20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wybierz 20-25 główek szparagów i odłóż na bok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć mąkę na maśle.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozcieńczyć mąkę mlekiem i doprowadzić do wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj szparagi z bulionem do rondla z mlekiem i gotuj przez kolejne 10-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przetrzyj gotową zupę przez sito lub zmiel blenderem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól do smaku, wlej do porcjowanych talerzy, dodaj główki szparagów, udekoruj natką pietruszki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W razie potrzeby podawaj do zupy szparagowej grzanki.Smacznego!

podnieś i obierz 20-25 główek szparagów-to do dekoracji. I dokładnie umyj resztę szparagów. Pokrój go i gotuj przez 15-20 minut, dodając dwie szklanki wody i odrobinę soli.
weź garnek do zupy, usmaż w niezbyt małej parze łyżek mąki na tej samej ilości masła. Następnie rozcieńczymy to czterema szklankami mleka i zagotujemy. Do tej masy dodajemy razem z bulionem i szparagami. Niech gotuje się przez minutę 10-15 minut. Gdy danie jest gotowe, przetrzyj je przez sito. Nie zapomnij dodać soli do smaku.
wskazane jest doprawienie zupy olejem przed podaniem. I nie zapomnij włożyć do zupy szparagów ugotowanych do dekoracji. Grzanki podajemy osobno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Szparagi białe - 14   kcal/100g

Podobne przepisy