skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty.
Krok 2:
Obrane i umyte szparagi wkładamy do dużego rondla, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy trochę soli
Krok 3:
I gotuj przez 15-20 minut.
Krok 4:
Wybierz 20-25 główek szparagów i odłóż na bok.
Krok 5:
Smażyć mąkę na maśle.
Krok 6:
Rozcieńczyć mąkę mlekiem i doprowadzić do wrzenia.
Krok 7:
Dodaj szparagi z bulionem do rondla z mlekiem i gotuj przez kolejne 10-15 minut.
Krok 8:
Przetrzyj gotową zupę przez sito lub zmiel blenderem.
Krok 9:
Dodaj sól do smaku, wlej do porcjowanych talerzy, dodaj główki szparagów, udekoruj natką pietruszki.
Krok 10:
W razie potrzeby podawaj do zupy szparagowej grzanki.Smacznego!
podnieś i obierz 20-25 główek szparagów-to do dekoracji. I dokładnie umyj resztę szparagów. Pokrój go i gotuj przez 15-20 minut, dodając dwie szklanki wody i odrobinę soli.
weź garnek do zupy, usmaż w niezbyt małej parze łyżek mąki na tej samej ilości masła. Następnie rozcieńczymy to czterema szklankami mleka i zagotujemy. Do tej masy dodajemy razem z bulionem i szparagami. Niech gotuje się przez minutę 10-15 minut. Gdy danie jest gotowe, przetrzyj je przez sito. Nie zapomnij dodać soli do smaku.
wskazane jest doprawienie zupy olejem przed podaniem. I nie zapomnij włożyć do zupy szparagów ugotowanych do dekoracji. Grzanki podajemy osobno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Szparagi białe - 14 kcal/100g