skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie. Zamiast soku pomidorowego użyłam puree z pomidorów.
Krok 2:
Napełnij ciecierzycę wodą, aby była o 2 cm wyższa od niej.
Krok 3:
W miarę upływu czasu ciecierzyca wchłonie prawie całą wodę. Dodaj około szklanki i podpal. Gotuj ciecierzycę przez około godzinę. Powinien stać się miękki. W tym procesie dodaj trochę soli. Gdy ciecierzyca będzie gotowa, spuść pozostałą wodę.
Krok 4:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 5:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. włóż cebulę i marchewkę. Piecz warzywa na małym ogniu przez około 5 minut.
Krok 7:
Dodaj sok pomidorowy do warzyw, dodaj cukier, sól i pieprz. Wymieszać. Piecz jeszcze około 5 minut.
Krok 8:
Dodaj ugotowaną ciecierzycę na patelnię, wymieszaj.
Krok 9:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj ciecierzycę z warzywami przez 20 minut. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozwól naczyniu parzyć przez około 2 godziny.
ciecierzyca to bardzo stara roślina strączkowa, która przybyła do nas z Bliskiego Wschodu, gdzie była uprawiana ponad 7 tysięcy lat temu. Szczególną popularność zdobyła w ostatnich latach, kiedy wegetarianizm stał się popularny. Ciecierzyca zawiera dużą ilość białka i jest alternatywą dla mięsa w różnych restrykcyjnych dietach.
ciecierzyca jest zrobiona z falafelu-okrągłych kulek, które wyglądają jak klopsiki, robi się z niej paszteciki do wegetariańskich burgerów, hummus to najsłynniejszy sos na Bliskim Wschodzie.
ciecierzyca z warzywami okazała się naprawdę bardzo satysfakcjonująca. Ugotowałem go jako dodatek, podobało nam się połączenie grochu z warzywami, ponieważ sama ciecierzyca jest dość neutralna w smaku.
do takiego dania można również dodać inne warzywa - papryka, cukinia, bakłażan są dobre. Aby uzyskać jaśniejszy smak, dodaj czosnek i ulubione przyprawy. Zamiast soku pomidorowego możesz umieścić świeże pomidory. Posyp gotowe danie świeżymi ziołami.
to danie jest łatwe do zrobienia w powolnej kuchence. Aby to zrobić, groszek nie musi być gotowany osobno, ale tylko moczony. W misce podsmaż warzywa, dodaj ciecierzycę, wodę i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g