ciecierzyca duszona z warzywami

obfite, zdrowe, chude i bardzo smaczne danie! Ten przepis świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa lub ryb. A także będzie działać jako niezależne danie. Jest to szczególnie ważne dla tych, którzy przestrzegają postu lub monitorują dietę, ponieważ ciecierzyca zawiera dużą ilość białka.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 16 % 5 g
węglowodany 66 % 21 g
157 kcal
IG: 95 / 0 / 5

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie. Zamiast soku pomidorowego użyłam puree z pomidorów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij ciecierzycę wodą, aby była o 2 cm wyższa od niej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W miarę upływu czasu ciecierzyca wchłonie prawie całą wodę. Dodaj około szklanki i podpal. Gotuj ciecierzycę przez około godzinę. Powinien stać się miękki. W tym procesie dodaj trochę soli. Gdy ciecierzyca będzie gotowa, spuść pozostałą wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. włóż cebulę i marchewkę. Piecz warzywa na małym ogniu przez około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sok pomidorowy do warzyw, dodaj cukier, sól i pieprz. Wymieszać. Piecz jeszcze około 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ugotowaną ciecierzycę na patelnię, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj ciecierzycę z warzywami przez 20 minut. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozwól naczyniu parzyć przez około 2 godziny.

ciecierzyca to bardzo stara roślina strączkowa, która przybyła do nas z Bliskiego Wschodu, gdzie była uprawiana ponad 7 tysięcy lat temu. Szczególną popularność zdobyła w ostatnich latach, kiedy wegetarianizm stał się popularny. Ciecierzyca zawiera dużą ilość białka i jest alternatywą dla mięsa w różnych restrykcyjnych dietach.
ciecierzyca jest zrobiona z falafelu-okrągłych kulek, które wyglądają jak klopsiki, robi się z niej paszteciki do wegetariańskich burgerów, hummus to najsłynniejszy sos na Bliskim Wschodzie.
ciecierzyca z warzywami okazała się naprawdę bardzo satysfakcjonująca. Ugotowałem go jako dodatek, podobało nam się połączenie grochu z warzywami, ponieważ sama ciecierzyca jest dość neutralna w smaku.
do takiego dania można również dodać inne warzywa - papryka, cukinia, bakłażan są dobre. Aby uzyskać jaśniejszy smak, dodaj czosnek i ulubione przyprawy. Zamiast soku pomidorowego możesz umieścić świeże pomidory. Posyp gotowe danie świeżymi ziołami.
to danie jest łatwe do zrobienia w powolnej kuchence. Aby to zrobić, groszek nie musi być gotowany osobno, ale tylko moczony. W misce podsmaż warzywa, dodaj ciecierzycę, wodę i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy