Sałatka ze świeżej kapusty z majonezem

pyszna i zdrowa sałatka ze świeżych warzyw! Sałatka warzywna to nie tylko świetna przystawka, ale także wspaniały dodatek do każdego dania mięsnego. Sałatka ze świeżej kapusty jest tego doskonałym dowodem. Jako dressing możesz użyć zarówno majonezu, jak i śmietany. Kapusta zawiera wiele składników odżywczych i pierwiastków śladowych, które są tak potrzebne naszemu organizmowi. Dlatego dania ze świeżej kapusty powinny zajmować dość honorowe miejsce na naszym stole. A jego najbardziej polarne zastosowanie jest w sałatkach! Staraj się jeść zdrowo!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 31 % 4 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

starożytni lekarze zdecydowanie zalecali mamom karmienie swoich dzieci świeżą kapustą, aby rosły silne i zdrowe. Od tego czasu niewiele się zmieniło w odniesieniu do kapusty. Jest dobry sam w sobie i w połączeniu z innymi produktami, zwłaszcza razem z warzywami w sałatkach. Kapusta jest bardzo przydatna nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych.
surówka z białej kapusty jest dość prosta w przygotowaniu i bardzo przystępna pod względem składników. Gdy tylko na wiosnę pojawią się świeże warzywa i zioła, zawsze staram się gotować sałatki warzywne w wystarczającej ilości.
przed przygotowaniem sałatki przygotuj wszystkie niezbędne składniki-umyj ogórki i zioła. Ugotuj, ostudź i obierz jajka.
drobno posiekaj kapustę i nie pamiętaj zbyt wiele rękami. Im cieńszy jest pokrojony, tym smaczniejsza będzie sałatka! Jednocześnie trochę puści sok i stanie się bardziej miękki. Ale jeśli główka kapusty jest młoda, świeża i soczysta, może to nie być konieczne. Zobacz sam swoją kapustę. Jednocześnie trochę puści sok i stanie się bardziej miękki. Pokrój ogórki w paski i dodaj do kapusty.
dodaj drobno posiekaną, zieloną cebulę i posiekane gotowane jajka. Dodaj trochę majonezu do sałatki według własnych upodobań. Wszystko dobrze wymieszaj. Nie podawaj sałatki w tym samym naczyniu, w którym ją ugotowałeś. Gotową sałatkę najlepiej włożyć do salaterki i lekko schłodzić w lodówce.
taka sałatka z pewnością zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich gości świeżym i lekkim smakiem. jeśli dodasz trochę posiekanego czosnku do sałatki, otrzymasz zupełnie nowy smak i aromat.
podawaj na rodzinny obiad lub na świątecznym stole. Bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g

Podobne przepisy