skład / składniki
metoda gotowania
starożytni lekarze zdecydowanie zalecali mamom karmienie swoich dzieci świeżą kapustą, aby rosły silne i zdrowe. Od tego czasu niewiele się zmieniło w odniesieniu do kapusty. Jest dobry sam w sobie i w połączeniu z innymi produktami, zwłaszcza razem z warzywami w sałatkach. Kapusta jest bardzo przydatna nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych.
surówka z białej kapusty jest dość prosta w przygotowaniu i bardzo przystępna pod względem składników. Gdy tylko na wiosnę pojawią się świeże warzywa i zioła, zawsze staram się gotować sałatki warzywne w wystarczającej ilości.
przed przygotowaniem sałatki przygotuj wszystkie niezbędne składniki-umyj ogórki i zioła. Ugotuj, ostudź i obierz jajka.
drobno posiekaj kapustę i nie pamiętaj zbyt wiele rękami. Im cieńszy jest pokrojony, tym smaczniejsza będzie sałatka! Jednocześnie trochę puści sok i stanie się bardziej miękki. Ale jeśli główka kapusty jest młoda, świeża i soczysta, może to nie być konieczne. Zobacz sam swoją kapustę. Jednocześnie trochę puści sok i stanie się bardziej miękki. Pokrój ogórki w paski i dodaj do kapusty.
dodaj drobno posiekaną, zieloną cebulę i posiekane gotowane jajka. Dodaj trochę majonezu do sałatki według własnych upodobań. Wszystko dobrze wymieszaj. Nie podawaj sałatki w tym samym naczyniu, w którym ją ugotowałeś. Gotową sałatkę najlepiej włożyć do salaterki i lekko schłodzić w lodówce.
taka sałatka z pewnością zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich gości świeżym i lekkim smakiem. jeśli dodasz trochę posiekanego czosnku do sałatki, otrzymasz zupełnie nowy smak i aromat.
podawaj na rodzinny obiad lub na świątecznym stole. Bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g