skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zagotuj bulion. Pokrój ziemniaki w kostkę lub kostki. Obierz pieprz z nasion i pokrój w paski. Zetrzyj marchewki na średniej tarce. Cebulę kroimy w krążki i smażymy w oleju roślinnym. Tam wysyłamy marchewki i smażymy razem z cebulą. Wszystkie warzywa i tosty wysyłamy do wrzącego bulionu i gotujemy do miękkości.
Robienie pierogów. Rozbij jajko do szklanki, dodaj mleko i bardzo dobrze wymieszaj wszystko z mąką. ciasto można dość dobrze posolić, ponieważ pierogi gotują się kilka razy. Ciasto nie powinno być zbyt strome-konsystencja bardzo gęstej śmietany.
aby wypuścić pierogi do wrzącej zupy, najpierw zanurz w niej łyżkę, wtedy ciasto nie będzie do niej przylegać. Zbieramy około jednej trzeciej łyżki ciasta i zanurzamy ją razem z ciastem w bulionie. Ciasto powinno łatwo zsuwać się i topić. Po chwili pierogi wyskoczą. Pozwól im gotować jeszcze trochę i wyłącz ogień. Próbujemy zupy. Jeśli to konieczne, nadal możesz dodać sól.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g