zupa z kluskami z ciasta

Kiedy nie wiesz, co ugotować - zupa z kluskami zawsze ratuje. Nawet wieczorem ugotowałeś bulion z kurczaka lub wołowiny, to nie ma znaczenia. A potem kręcili się i nie było wystarczająco dużo czasu na przygotowanie skomplikowanego jedzenia. Zupa z kluskami przepis przeznaczony tylko na takie chwile. Czas gotowania jest minimalny, jeśli oczywiście jest gotowy bulion.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 45 % 9 g
95 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

zagotuj bulion. Pokrój ziemniaki w kostkę lub kostki. Obierz pieprz z nasion i pokrój w paski. Zetrzyj marchewki na średniej tarce. Cebulę kroimy w krążki i smażymy w oleju roślinnym. Tam wysyłamy marchewki i smażymy razem z cebulą. Wszystkie warzywa i tosty wysyłamy do wrzącego bulionu i gotujemy do miękkości.
Robienie pierogów. Rozbij jajko do szklanki, dodaj mleko i bardzo dobrze wymieszaj wszystko z mąką. ciasto można dość dobrze posolić, ponieważ pierogi gotują się kilka razy. Ciasto nie powinno być zbyt strome-konsystencja bardzo gęstej śmietany.
aby wypuścić pierogi do wrzącej zupy, najpierw zanurz w niej łyżkę, wtedy ciasto nie będzie do niej przylegać. Zbieramy około jednej trzeciej łyżki ciasta i zanurzamy ją razem z ciastem w bulionie. Ciasto powinno łatwo zsuwać się i topić. Po chwili pierogi wyskoczą. Pozwól im gotować jeszcze trochę i wyłącz ogień. Próbujemy zupy. Jeśli to konieczne, nadal możesz dodać sól.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy