zupa z kurczaka puree ze śmietaną piersi i pieczarek
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc podwiń rękawy! Napełnij pierś kurczaka zimną wodą. Gotuj mięso do miękkości. Oczyść grzyby i pokrój je na cienkie talerze. Rozpuść trochę masła na patelni i dodaj do niego grzyby. Trzeba je ugasić, ale nie na długo.
następnie dodaj smażone grzyby do kurczaka i kontynuuj gotowanie, aż będzie gotowe. Wyciągamy pierś z kurczaka z bulionu, łapiemy wszystkie grzyby łyżką cedzakową. Pozostawiając część grzybów do dekoracji. Rozłóż mięso z kurczaka na włókna, zmiel je w blenderze z dodatkiem niewielkiej ilości bulionu. Zrobimy to samo z pieczarkami.
wymieszaj kleik grzybowy i mięsny i dodaj do zupy. Po stopieniu pozostałego masła na patelni dodaj do niego mąkę. Smażyć na złoty kolor i włożyć śmietanę, mieszając, aby uniknąć grudek. I wlej to do zupy.
Wrzuć całą śmietanę do puree z zupy, trzymaj patelnię na ogniu, aż wszystko się rozgrzeje, ale nie zagotuje. Dopraw solą i mielonym pieprzem do smaku. Wlej zupę na talerze i udekoruj posiekanymi ziołami.
nawiasem mówiąc, zupa okaże się pyszna bez smażenia mąki. A jeśli wydaje ci się mdły, dodajmy do niego trochę zmiażdżonego czosnku przed wyłączeniem.
następnie dodaj smażone grzyby do kurczaka i kontynuuj gotowanie, aż będzie gotowe. Wyciągamy pierś z kurczaka z bulionu, łapiemy wszystkie grzyby łyżką cedzakową. Pozostawiając część grzybów do dekoracji. Rozłóż mięso z kurczaka na włókna, zmiel je w blenderze z dodatkiem niewielkiej ilości bulionu. Zrobimy to samo z pieczarkami.
wymieszaj kleik grzybowy i mięsny i dodaj do zupy. Po stopieniu pozostałego masła na patelni dodaj do niego mąkę. Smażyć na złoty kolor i włożyć śmietanę, mieszając, aby uniknąć grudek. I wlej to do zupy.
Wrzuć całą śmietanę do puree z zupy, trzymaj patelnię na ogniu, aż wszystko się rozgrzeje, ale nie zagotuje. Dopraw solą i mielonym pieprzem do smaku. Wlej zupę na talerze i udekoruj posiekanymi ziołami.
nawiasem mówiąc, zupa okaże się pyszna bez smażenia mąki. A jeśli wydaje ci się mdły, dodajmy do niego trochę zmiażdżonego czosnku przed wyłączeniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g