skład / składniki
metoda gotowania
niedawno mój mąż i ja gościliśmy moich rodziców. Tam, w centralnej Rosji, poszliśmy do lasu na grzyby. Zebrali prawie pełny kosz kurków, których jest ogromna liczba. Po powrocie do domu i zastanowieniu postanowili ugotować zupę kurkową według przepisu mamy. Wybraliśmy to jedzenie, ponieważ kochałem je od dzieciństwa. A teraz podzielę się z wami sposobem przygotowania zupy. Na początek bierzemy kurki i dobrze je myjemy. Teraz pokrój boczek. Drobno posiekaj cebulę i gotuj na wolnym ogniu razem z przygotowanym boczkiem przez około 10-15 minut, aby cała masa stała się półmiękka. Następnie łączymy kurki z cebulą i dusimy tę masę przez około 40-45 minut. Po tym czasie kurki zalewamy trzema litrami wrzącej wody (moim zdaniem lepiej jest wziąć trochę mniej wody), trochę solimy do smaku i gotujemy przez około 30-35 minut. Teraz hodujemy mąkę ze śmietaną i doprawiamy kurki. W razie potrzeby możemy posypać gotową zupę pieprzem według własnych upodobań.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g

