Zupa grzybowa na smalcu z mąką

kurki to pyszne grzyby, a zupa z nich też jest świetna!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 72 % 13 g
węglowodany 17 % 3 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

niedawno mój mąż i ja gościliśmy moich rodziców. Tam, w centralnej Rosji, poszliśmy do lasu na grzyby. Zebrali prawie pełny kosz kurków, których jest ogromna liczba. Po powrocie do domu i zastanowieniu postanowili ugotować zupę kurkową według przepisu mamy. Wybraliśmy to jedzenie, ponieważ kochałem je od dzieciństwa. A teraz podzielę się z wami sposobem przygotowania zupy. Na początek bierzemy kurki i dobrze je myjemy. Teraz pokrój boczek. Drobno posiekaj cebulę i gotuj na wolnym ogniu razem z przygotowanym boczkiem przez około 10-15 minut, aby cała masa stała się półmiękka. Następnie łączymy kurki z cebulą i dusimy tę masę przez około 40-45 minut. Po tym czasie kurki zalewamy trzema litrami wrzącej wody (moim zdaniem lepiej jest wziąć trochę mniej wody), trochę solimy do smaku i gotujemy przez około 30-35 minut. Teraz hodujemy mąkę ze śmietaną i doprawiamy kurki. W razie potrzeby możemy posypać gotową zupę pieprzem według własnych upodobań.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy