zupa z kurczaka dla dzieci z ryżem i rzepą
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek gotujemy bulion mięsny (lub drobiowy), filtrujemy go. Następnie sortujemy ryż, myjemy kilka razy, wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości, ale starając się go nie strawić. Następnie uwalniamy ryż z nadmiernej wilgoci za pomocą sita lub durszlaka. Następnie zanurzamy ryż w gorącym bulionie i gotujemy, dodajemy drobno posiekaną rzepę (lub rutabagę), a następnie podsmażamy cebulę marchewką, gotujemy do miękkości. Osobno drobno posiekaj miąższ kurczaka i dodaj do gotowej zupy wraz z ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g