Zupa grzybowa

pyszna i aromatyczna zupa grzybowa na rodzinny obiad! Zupa grzybowa to wspomnienie dzieciństwa. My, dzieci, poszliśmy do lasu po grzyby, a to było w Tartu, wróciliśmy bardzo szybko. Grzyby-morze, las-blisko! Pamiętam, babciu, przeglądając nasze pełne kosze. Odrzuciłem tylko jeden lub dwa, resztę smażyłem, piekłem z nimi ciasta. I ugotowałem nasze ulubione jedzenie-zupę grzybową! Babcia mi nie powiedziała-Jak to gotuje, ale ja zawsze, kiedy nadarzyła się okazja. Gotowałam go. Stopniowo zdałem sobie sprawę, że zupy grzybowe można gotować w dowolny sposób. Jest też najprostszy przepis kulinarny. Podzielę się nim.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

wystarczy ugotować zwykłą zupę jarzynową i dodać do niej kilka świeżych grzybów - dla smaku.
aby zrobić zupę grzybową, potrzebujesz małych pieczarek. Należy je umyć, a następnie drobno pokruszyć. Po zgaszeniu szczypiorków w maśle dodaj do nich łyżkę mąki. Następnie zalej to wszystko gotowanym wcześniej bulionem warzywnym i ugotuj wszystko trochę. Następnie w blenderze posiekaj grzyby i dodaj do nich trochę mleka lub śmietany.
teraz nie musimy już gotować zupy. Ograniczmy się tylko do jego rozgrzania. Nawiasem mówiąc, zupy z grzybów leśnych są wyjątkowo aromatyczne i bogate.
jeśli zrobisz zupę z suszonych grzybów. Następnie musisz je namoczyć przez 3-4 godziny. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie, cały czas mieszając. Gdy grzyby będą gotowe, odcedź bulion, włóż do niego marchewkę, pietruszkę i cebulę, które wstępnie drobno posiekamy i smażymy na oleju. Jak tylko zupa się zagotuje, możesz włożyć do niej makaron(lepiej-makaron!). Teraz upewnij się, że makaron się nie rozłożył, ale był trochę twardy.
włóż pokrojone grzyby do gotowej zupy. Podawaj na stole ze śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy