Zupa grochowa z mięsem

obfita, mięsna zupa na pożywny i smaczny obiad. Groszek świeży i uwielbiam każdy posiłek z suszonego groszku od dzieciństwa, od czasów puree z groszku w przedszkolu. Dlatego przynajmniej raz na 2 tygodnie koniecznie gotuję zupę grochową z wołowiną według przepisu mojej mamy.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 5 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 42 % 5 g
53 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

teraz powiem Ci, jak przygotować to danie. Zaczynamy więc od dokładnego umycia żeber wołowych pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je na kawałki, napełnij zimną wodą i podpal. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz płomień i gotuj, aż wołowina będzie całkowicie gotowa.

teraz wyjmujemy mięso z bulionu i wkładamy wcześniej umyty groszek. Gotuj fasolę przez 25-30 minut. Teraz drobno posiekaj cebulę. Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta z mieloną zirą.

teraz dodaj całą tę masę do garnka z groszkiem. Gotuj zupę, zdejmij z ognia i ostudź. Następnie zmiksuj go w blenderze i wlej z powrotem do rondla.

dodaj pokrojone kawałki mięsa do zupy i ponownie zagotuj. Gotową zupę rozlewamy na talerze, podajemy ozdobioną zielenią.



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy