Chińska zupa fasolowa

Połączenie cudownych składników w jednej zupie zamienia się w pyszne.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 77 % 23 g
135 kcal
IG: 22 / 9 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj fasolę z ryżem i skórką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo dodawaj cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij skórkę, dodaj orzeszki ziemne.Zmiel w blenderze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

ilu z Was wie, jak gotować autentyczne chińskie jedzenie? Chyba nie. Prosty przepis na deser ze słodkiej zupy Bean pomoże Ci wypełnić tę lukę.
fasolę i ryż moczymy przez noc w 400 ml wody. W średniej wielkości rondlu wkładamy ryż, czerwoną fasolę i suszoną skórkę mandarynki. Jeśli nie masz suszonej skórki, możesz użyć świeżej. Wtedy smak zupy będzie ostrzejszy. Wlać cztery pełne szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i zamknij patelnię pokrywką. Dusić przez około 75 minut. Dopóki fasola nie ugotuje się w wodzie i nie będzie bardzo miękka. Jeśli widelec łatwo wchodzi do fasoli, jest gotowy. Stopniowo dodawaj cukier łyżkami i gotuj, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Usuń mieszaninę z ognia i pozwól jej ostygnąć. Następnie usuwamy z niego skórkę mandarynki, miażdżymy orzeszki ziemne i dodajemy do zupy. Wlej zupę do blendera i ubij ją przez 1-2 minuty, aby fasola całkowicie się rozpadła.
zupę podaje się na zimno, posypując przed podaniem posiekanymi orzeszkami ziemnymi. W Chinach dzieci bardzo lubią tę zupę puree i często jedzą ją na śniadanie zamiast owsianki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skórka mandarynki - 35   kcal/100g

Podobne przepisy