faszerowana ryba Gefilte

Gefilte fish to wspaniała ryba, smaczna i soczysta! Żydzi dziękuję! Faszerowane ryby to prawdopodobnie najbardziej znane jedzenie kuchni żydowskiej. Jest zwykle przygotowywany w rodzinach aszkenazyjskich. Przepisy kulinarne różnią się w zależności od kraju, w którym mieszkają te rodziny. Jest faszerowana ryba po litewsku, taszkentsku, po polsku. I skupimy się na tym, który jest obecnie produkowany w Izraelu na skalę przemysłową.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 13 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 26 % 6 g
115 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jeden karp kroimy w plasterki o szerokości dwóch centymetrów (głowa i ogon pozostawiamy w całości).Odetnij głowę drugiego karpia i umieść tam. Posyp jedną łyżeczką soli, dwiema łyżeczkami cukru i pieprzem. Wysyłamy do lodówki na 24 godziny. Drugi karp jest oczyszczany z kości, skóry i mielony z cebulą. Wymieszaj mięso mielone z jajkiem, jedną łyżką cukru, łyżeczką soli, pieprzem i bułką tartą. Mięso mielone powinno być wystarczająco gęste, aby można było z niego uformować kotlety. Jeśli okaże się płynny, dodaj więcej krakersów. Mięso mielone moczymy również w lodówce przez 24 godziny.
wlej trzy szklanki wody do rondla, opuść tam kotlety, wypełnij przestrzeń między nimi plasterkami ryby. Doprowadzić do wrzenia. We wrzącej wodzie wrzucamy marchewki w plasterki, cebulę i wszystkie głowy ryb. Woda powinna je pokryć. Całość gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny.
wlej zawartość patelni na arkusz o wysokich ścianach, jak w przypadku galaretki. I wystawiamy go na zimno, aż ciecz stwardnieje.
podawaj na zimno z dowolnym sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Karp pieczony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy