skład / składniki
metoda gotowania
jeden karp kroimy w plasterki o szerokości dwóch centymetrów (głowa i ogon pozostawiamy w całości).Odetnij głowę drugiego karpia i umieść tam. Posyp jedną łyżeczką soli, dwiema łyżeczkami cukru i pieprzem. Wysyłamy do lodówki na 24 godziny. Drugi karp jest oczyszczany z kości, skóry i mielony z cebulą. Wymieszaj mięso mielone z jajkiem, jedną łyżką cukru, łyżeczką soli, pieprzem i bułką tartą. Mięso mielone powinno być wystarczająco gęste, aby można było z niego uformować kotlety. Jeśli okaże się płynny, dodaj więcej krakersów. Mięso mielone moczymy również w lodówce przez 24 godziny.
wlej trzy szklanki wody do rondla, opuść tam kotlety, wypełnij przestrzeń między nimi plasterkami ryby. Doprowadzić do wrzenia. We wrzącej wodzie wrzucamy marchewki w plasterki, cebulę i wszystkie głowy ryb. Woda powinna je pokryć. Całość gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny.
wlej zawartość patelni na arkusz o wysokich ścianach, jak w przypadku galaretki. I wystawiamy go na zimno, aż ciecz stwardnieje.
podawaj na zimno z dowolnym sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Karp pieczony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g