pierogi ziemniaczane z wieprzowiną (Kroppkakor)

Szwedzkie tradycje również przypadną Ci do gustu!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 74 % 23 g
140 kcal
IG: 54 / 0 / 46

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

ziemniaki były znane od kilku stuleci jako podstawa kuchni szwedzkiej, głównego posiłku Szwedów. Nawiasem mówiąc, knedle ziemniaczane, pomimo różnych nazw przepisów kulinarnych, są spożywane w całej Szwecji. Istnieje ogromna różnorodność przepisów na pierogi ziemniaczane. Jednocześnie wszystkie są tak różne, że czasami jedyną rzeczą, która by je łączyła, jest to, że są ... gotowane. A potem zaczynają się nieporozumienia. Czy mąka to mąka pszenna czy jęczmienna? Czy ziemniaki są gotowane czy surowe? Jakie będzie nadzienie-albo z wieprzowiny z cebulą, albo z grzybami? A z czym i jak podawać? Albo z roztopionym masłem, albo z borówkami, z musztardą?

a Ty i ja przygotujemy dziś knedle ziemniaczane z wieprzowiną (Kroppkakor). Obierz ziemniaki i gotuj bulwy. Tradycyjnie robimy z nich tłuczone ziemniaki, dodając żółtka i sól. Niech puree odpocznie-ostygnie, a następnie dodaj do niego mąkę. Prawdopodobnie każda gospodyni wie, co dalej robić. Oczywiście zagnieść ciasto i uformować w kiełbasę.

jak gotować wieprzowinę, każda kobieta też wie. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki i drobno pokrusz cebulę. Wymieszaj wieprzowinę z cebulą, papryką i usmaż je.
kiełbasę ziemniaczaną pokrój teraz na grube kawałki. W środku każdego z nich zrobimy wgłębienia, które wypełnimy nadzieniem. A następnie zwiń kluski w kulki, a następnie nadzienie znajdzie się na samym środku.

ugotujmy pierogi! Przygotujemy osoloną wodę i gotujemy w niej pierogi bez pokrywki przez pięć do sześciu minut. Gdy tylko wynurzą się na powierzchnię wody, usuń je.
jak myślisz, z czym je podawać? Tym razem z roztopionym masłem i... dżemem borówkowym. Knedle, które według tego przepisu przygotowaliśmy na 4-6 porcji, można pokroić na pół, a następnie usmażyć na oleju.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy