skład / składniki
metoda gotowania
ziemniaki były znane od kilku stuleci jako podstawa kuchni szwedzkiej, głównego posiłku Szwedów. Nawiasem mówiąc, knedle ziemniaczane, pomimo różnych nazw przepisów kulinarnych, są spożywane w całej Szwecji. Istnieje ogromna różnorodność przepisów na pierogi ziemniaczane. Jednocześnie wszystkie są tak różne, że czasami jedyną rzeczą, która by je łączyła, jest to, że są ... gotowane. A potem zaczynają się nieporozumienia. Czy mąka to mąka pszenna czy jęczmienna? Czy ziemniaki są gotowane czy surowe? Jakie będzie nadzienie-albo z wieprzowiny z cebulą, albo z grzybami? A z czym i jak podawać? Albo z roztopionym masłem, albo z borówkami, z musztardą?
a Ty i ja przygotujemy dziś knedle ziemniaczane z wieprzowiną (Kroppkakor). Obierz ziemniaki i gotuj bulwy. Tradycyjnie robimy z nich tłuczone ziemniaki, dodając żółtka i sól. Niech puree odpocznie-ostygnie, a następnie dodaj do niego mąkę. Prawdopodobnie każda gospodyni wie, co dalej robić. Oczywiście zagnieść ciasto i uformować w kiełbasę.
jak gotować wieprzowinę, każda kobieta też wie. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki i drobno pokrusz cebulę. Wymieszaj wieprzowinę z cebulą, papryką i usmaż je.
kiełbasę ziemniaczaną pokrój teraz na grube kawałki. W środku każdego z nich zrobimy wgłębienia, które wypełnimy nadzieniem. A następnie zwiń kluski w kulki, a następnie nadzienie znajdzie się na samym środku.
ugotujmy pierogi! Przygotujemy osoloną wodę i gotujemy w niej pierogi bez pokrywki przez pięć do sześciu minut. Gdy tylko wynurzą się na powierzchnię wody, usuń je.
jak myślisz, z czym je podawać? Tym razem z roztopionym masłem i... dżemem borówkowym. Knedle, które według tego przepisu przygotowaliśmy na 4-6 porcji, można pokroić na pół, a następnie usmażyć na oleju.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g