Sałatka z brokułów Mołdawia
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc ugotuj brokuły w słonej wodzie. Gotuj dosłownie 5 minut, pozostaw do ostygnięcia. Bierzemy grzyby i drobno je kroimy. Biorę pieczarki, ale w zasadzie można wziąć dowolne marynowane grzyby. Radzę wziąć lekko marynowane grzyby i wycisnąć na nich sok z cytryny (aby ocet był mniejszy). Grzyby solimy, pieprzymy, odkładamy na bok.
pokrój szynkę i ogórek w paski.
powrót do brokułów: rozkładamy brokuły na różyczki, możesz je pokroić, jeśli jesteś zdezorientowany dużymi kawałkami.
i wszystko wymieszaj: szynkę, ogórki, brokuły i grzyby. Zaleca się doprawianie majonezem ściśle przed podaniem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g