zupa puree ziemniaczane z grzankami po japońsku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyte ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i gotować w bulionie mięsnym do miękkości. Następnie za pomocą blendera robimy tłuczone ziemniaki. Wlać śmietanę i śmietanę do tłuczonych ziemniaków, wymieszać, podgrzać, ale nie gotować. W następnym etapie przygotowania puree z zupy dodajemy do niego sos sojowy, sól i czarny pieprz, a także masło. Przygotowujemy grzanki do zupy. Aby to zrobić, pokrój biały chleb pszenny na kawałki i smaż na patelni z rozgrzanym masłem ze wszystkich stron, aż powstanie złoty kolor. Zupa ziemniaczana puree po japońsku jest gotowa, wlać do talerzy, posypać grzankami pszennymi. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g