zupa grzybowa puree na mleku ze świeżych grzybów

Ta zupa, słowo, ratuje życie dla zapracowanych gospodyń domowych. Kulinarny przepis na tę zupę przywieźliśmy z letnich wakacji w Bułgarii. Zupa grzybowa z puree spodoba się każdemu, kto lubi gotować jedzenie z grzybów.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 35 % 6 g
112 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki i cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokroić w kostkę

  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż do garnka i dodaj masło. Dusić przez 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przekręć grzyby w maszynce do mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj wodę do cebuli i marchwi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej mąkę na rozgrzaną patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij żółtka

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej żółtka. Zagotować i wyłączyć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

odkładamy kilka czapek grzybowych, a resztę przepuszczamy przez maszynę do mięsa. Posiekaną marchewkę i cebulę z grzybami dusić w rondlu pod zamkniętą pokrywką z połową normy masła przez 30 minut. Gdy marchewki będą miękkie, wlej trochę wody do rondla i zagotuj, a następnie przetrzyj przez sito. Na patelni z olejem smażyć mąkę na złoty kolor i rozcieńczyć gorącym mlekiem. Dołącz tę mieszaninę do bulionu z tłuczonymi grzybami i ponownie zagotuj i sól do smaku. Usuń gotową zupę z ognia. Ubite żółtka rozcieńczyć schłodzoną zupą i wlać z powrotem. Odstawione czapki grzybów kroimy w plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Zupa grzybowa jest gotowa, włóż gotowane grzyby do talerzy, zalej zupą. Do zupy-puree podawaj grzanki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy