skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:
Obierz marchewki i cebulę.
Krok 3:
Pokroić w kostkę
Krok 4:
Krok 5:
Włóż do garnka i dodaj masło. Dusić przez 30 minut.
Krok 6:
Przekręć grzyby w maszynce do mięsa.
Krok 7:
Dodaj wodę do cebuli i marchwi.
Krok 8:
Krok 9:
Wlej mąkę na rozgrzaną patelnię.
Krok 10:
Piecz na złoty kolor.
Krok 11:
Ubij żółtka
Krok 12:
Wlej żółtka. Zagotować i wyłączyć.
Krok 13:
odkładamy kilka czapek grzybowych, a resztę przepuszczamy przez maszynę do mięsa. Posiekaną marchewkę i cebulę z grzybami dusić w rondlu pod zamkniętą pokrywką z połową normy masła przez 30 minut. Gdy marchewki będą miękkie, wlej trochę wody do rondla i zagotuj, a następnie przetrzyj przez sito. Na patelni z olejem smażyć mąkę na złoty kolor i rozcieńczyć gorącym mlekiem. Dołącz tę mieszaninę do bulionu z tłuczonymi grzybami i ponownie zagotuj i sól do smaku. Usuń gotową zupę z ognia. Ubite żółtka rozcieńczyć schłodzoną zupą i wlać z powrotem. Odstawione czapki grzybów kroimy w plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Zupa grzybowa jest gotowa, włóż gotowane grzyby do talerzy, zalej zupą. Do zupy-puree podawaj grzanki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g