skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Będziesz potrzebował suchego groszku do namoczenia przez noc, aby później szybciej się ugotował. Wędzone żeberka wieprzowe zalać wodą i gotować na małym ogniu.
Krok 2:
Pokrój cebulę w drobną kostkę i posiekaj marchewkę nożem lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 3:
Zarówno cebula, jak i marchewka, przez chwilę podsmaż na patelni w oleju na złoty kolor cebuli.
Krok 4:
Po ugotowaniu żeberek przez około pół godziny dodaj do nich groszek i smażoną cebulę z marchewką. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę w zupę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 5:
Gdy ziemniaki się ugotują, zmiel wszystkie warzywa w zupie za pomocą blendera. Usuń mięso z kości i pokrój. Następnie gotuj zupę przez kolejne pięć minut i zdejmij z ognia.
Krok 6:
Podawaj, posypując ziołami na wierzchu i dodając grzanki lub grzanki.
Krok 7:
Zupa grochowa z wędzonymi żeberkami jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 514 kcal/100g